Μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση, θα δώσουν ανάσα στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού και θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης αλλά δεν θα εκτροχιάσουν τον Προϋπολογισμό, θα φέρει η κυβέρνηση στο χρονικό διάστημα, που θα καλύψει η αποκαλούμενη συμφωνία- γέφυρα με τους δανειστές, δηλαδή πρακτικά ως το τέλος Μαΐου.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που έγινε στο Λονδίνο με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τ. Όζμπορν κι ενώ επίκειται η κρίσιμη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Η θέση αυτής της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε ο Ε. Τσακαλώτος, εκτιμάται ότι θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο μεγάλων αποκλίσεων από τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, που θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατη την επίτευξη έστω ισοσκελισμένων πρωτογενώς προϋπολογισμών, όπως ζητά η Αθήνα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.
Πιο διαλλακτική στη διαγραφή χρέους τώρα η κυβέρνηση
Πιο ευέλικτη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά και στο θέμα της διαγραφής μεγάλου μέρους του Χρέους, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο Ε. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τρεις παραμέτρους: διαγραφή, σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Χρέος δεν είναι ενιαίο, όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές λύσεις, για διαφορετικά κομμάτια του Χρέους, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και η επιμήκυνση μπορεί να θεωρηθεί ως διαγραφή.
«Έτσι κι αλλιώς και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει- και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι στην ουσία κούρεμα, άρα εμείς πρέπει να πάμε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και για τους τρεις πυλώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη ευελιξία στο θέμα αυτό.