Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει «παίξει» πολύ έντονα πριν και (κυρίως) μετά τις εκλογές, ωστόσο, το πρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου φαίνεται πως συναντά αντιδράσεις εντός του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.
Η «Αυγή», κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο στην κυριακάτικη έκδοσή της αναφέρει χαρακτηριστικά «Αβραμόπουλο για Πρόεδρο; Οχι ευχαριστούμε!».
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τερματίζει μια περίοδο όπου «επικράτησε ένα ιδιότυπο άβατο για την Αριστερά προς τα υψηλά επίπεδα της εξουσίας».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος δεν έχει κυβερνητικές αρμοδιότητας, ωστόσο, η εκλογή και παρουσία του έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό προσθέτοντας ότι «Το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο επίπεδο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να εκφράζει την πορεία της Αριστεράς από το όραμα και τους αγώνες, τις θυσίες και τις διώξεις προς τη δικαίωση».
Αναλυτικά:
«Αβραμόπουλο για Πρόεδρο; Όχι, ευχαριστούμε!»
Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ασφαλώς όχι. Τουλάχιστον όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν τερματίζεται μόνο η μνημονιακή πολιτική, αλλά και μια περίοδος κατά την οποία επικράτησε ένα ιδιότυπο άβατο για την Αριστερά προς τα υψηλά επίπεδα εξουσίας. Το δικομματικό σύστημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ήθελε επιμόνως την Αριστερά ως δεξαμενή ψήφων, αλλά ποτέ ως δύναμη εξουσίας. Η λαϊκή ετυμηγορία όμως έδωσε ένα τέλος σ' αυτό το καθεστώς. Αυτή την ιστορική ανατροπή καλείται τώρα να επιβεβαιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρόεδρος, όπως είναι γνωστό, δεν έχει κυβερνητικές αρμοδιότητες. Η εκλογή του ωστόσο και η παρουσία του είναι φορτισμένες από εναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο επίπεδο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να εκφράζει την πορεία της Αριστεράς από το όραμα και τους αγώνες, τις θυσίες και τις διώξεις προς τη δικαίωση.
Ο συζητούμενος κ. Αβραμόπουλος είναι από "άλλο χωριό". Από εκείνο που εκτρέφει καριερίστες της πολιτικής και όχι πολιτικούς της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν μας ταιριάζει ούτε σε ιστορία, ούτε σε κουλτούρα, ουτε σε νοοτροπία. Μνημονιακός και μάλιστα άνευ αντιλογίας, άριστος επικοινωνιακά, μετράει ως επαγγελματίας ένα - ένα τα βήματα της ανόδου του στο στερέωμα της εξουσίας: από δήμαρχος της Αθήνας με μεγάλη προσφορά σε... κάγκελα, αρχηγός κόμματος που δεν έφτασε ποτέ σε εκλογές, υπουργός της Ν.Δ. ως παλιννοστήσας, επίτροπος στην Ε.Ε. πρόσφατα και τώρα προαλειφόμενος για αρχηγός του κράτους.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι όλη η συζήτηση περί Αβραμόπουλου εισάγει καινά δαιμόνια όπως η ανταλλαγή (πάρε Πρόεδρο, δώσε μου επίτροπο), τότε οι εντυπώσεις δεν θα είναι διόλου θετικές για τη νέα κυβέρνηση.
Η Αριστερά έχει αρκετά στελέχη ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, που θα μπορούσαν και τον θεσμό να τιμήσουν και την εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης να στηρίξουν».
Αντίθετοι δηλώνουν και δύο βουλευτές
Το όνομα, πάντως, του Δημήτρη Αβραμόπουλου φέρνει αντιδράσεις και εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ήδη δύο βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους.
Πρώτος ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος, σε ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook επισημαίνει ότι η συζήτηση περί Αβραμόπουλου πρέπει να τελειώνει.
«Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Σήμερα, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, πήρε τη σκυτάλη και με κείμενό της στην ιστοσελίδα rproject.gr γράφει χαρακτηριστικά «Όχι σε Πρόεδρο της Δεξιάς ή της κεντροδεξιάς».
Η κα Γαϊτάνη αναφέρει ότι η επιλογή αυτή θα ενισχύσει τις αμφιβολίες που δημιούργησε σε εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αλλά και θα αποδυναμώσει την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Γράφει η Ιωάννα Γαϊτάνη:
«Οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ενισχύουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Κατ’αρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες αναζητήσεις. Αν για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο προβλήθηκε ως αιτιολογικό το αριθμητικό πρόβλημα της αυτοδυναμίας (λαθεμένα, γιατί πάντα υπήρχε η εναλλακτική λύση της απαίτησης ψήφου εμπιστοσύνης…) για την επιλογή Προέδρου δεν τίθεται κανένα αριθμητικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί-και οφείλει!-να επιλέξει Πρόεδρο που θα ενισχύσει την πολιτική του ενόψει των πολύ σκληρών διλλημάτων που έρχονται.
Είναι επίσης λαθεμένο το επιχείρημα ότι η ανάδειξη ενός Προέδρου Δημοκρατίας, όπως ο μνημονιακός αντιπρόεδρος…της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, θα ενισχύσει την κοινωνική «συναίνεση» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: η «συγκατοίκηση» θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση μας, ενώ θα προσφέρει όχι αμελητέα πολιτικά όπλα (π.χ. δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων) στους αντιπάλους μιας πολιτικής που πρέπει να επιδιώξει σταθερά την ανατροπή της λιτότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει και να υποστηρίξει για τη θέση του ΠτΔ πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τις λαϊκές δυνάμεις, εμπιστοσύνη στη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας με κάθε αναγκαίο μέσο».