Τη σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να κρατάει η Γερμανία, αφού τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμούν να διατηρήσουν αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Από τη μια πλευρά, η καγκελάριος -σύμφωνα με το Bloomberg- φαίνεται να αρνείται τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και, από την άλλη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει πως δεν υπάρχει στην ατζέντα του ραντεβού με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα, τα «όχι» της Γερμανίας έρχονται λίγες ημέρες μετά το τελεσίγραφο Σόιμπλε πως η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της.
Bloomberg: H Μέρκελ δεν θέλει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τσίπρα
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να έρθει σε άμεση επαφή σε μία διμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο στόχος της καγκελαρίου είναι να δείξει στον Τσίπρα πως είναι απομονωμένος στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η κ. Μέρκελ εξακολουθεί να βλέπει μικρό χώρο για ελιγμούς έτσι ώστε να παρέχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, ενώ είναι και αρκετά επιφυλακτική ως προς τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους κυνηγώντας πιο αποτελεσματικά τη διαφθορά και την αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος με πρόσφατη συνέντευξή της στην Hamburger Abendblatt σημείωσε: «Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, με την προϋπόθεση πως και αυτές οι χώρες θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και σε προσπάθειες αποταμίευσης».
Σόιμπλε: Ο Βαρουφάκης δεν έχει ζητήσει να με συναντήσει
H εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάν Κοτέ δεν απέκλεισε συνάντηση ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει προσδιορισθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή. Στην ίδια ενημέρωση Τύπου, η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία αναμένει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει τα σχέδιά και τις προτάσεις της.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε διαμηνύσει πως δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα για συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως έχει ήδη δεχθεί επιστολή του κ. Σόιμπλε και πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί όχι μόνο το Βερολίνο, αλλά και τη Φρανκφούρτη για συνομιλίες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της
Η στάση της Γερμανίας πάντως δεν προκαλεί απορία, καθώς μόλις την Παρασκευή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε στείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα θέλοντας να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει ότι κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή για διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική.
«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η αποστολή της Τρόικα είναι η επόμενη αξιολόγηση. Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά παράταση του προγράμματος θα δοθεί μόνο με καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για μεταρρυθμίσεις. Ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος δεν έχει τεθεί από την πλευρά της Ελλάδας. Οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική» ήταν η δήλωση-φωτιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, φράση που παραπέμπει σε τελεσίγραφο Σόιμπλε προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία και η ΕΕ «δεν εκβιάζονται», είπε.
Βολές από τα γερμανικά ΜΜΕ κατά της Μέρκελ
«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση». «Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση της υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν την γερμανική οικονομία. Μέσω της «βοήθειας» προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».
Η αξιοπιστία θα κριθεί
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: την Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με την νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».
Η Γερμανία δεν βλέπει κατάργηση της Τρόικα
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από την εκπρόσωπο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάν Κοττέ, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η τρόικα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για την επιτήρηση του προγράμματος και απορρίπτει την κατάργησή της, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.