Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας εστιάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να θεωρούν απειλή την τεχνητή νοημοσύνη και να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της.
Όπως είπε, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη. Από την πλευρά του όμως, σύμφωνα με το BBC, ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε πως «ανήκω στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη. Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας».
Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε πάντως ότι, παρά τις επιφυλάξεις του, αν ήταν νεότερος και εργαζόταν στην Microsoft, πιθανότατα θα ήταν κι αυτός ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και τώρα, όπως είπε, συνεργάζεται με την Microsoft σε ένα σχετικό πρόγραμμα με την ονομασία "Personal Agent" (Προσωπικός Βοηθός).
Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η εταιρεία που ίδρυσε και έγινε διάσημη χάρη στα Windows, «θα δει περισσότερη πρόοδο από ποτέ» μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες - προφανώς χάρη και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ενδεικτική είναι η ενσωμάτωση της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Cortana στα μελλοντικά Windows 10).
Και άλλες προσωπικότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ, έχουν επίσης εκφράσει τους φόβους τους για τις διαγραφόμενες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυξανόμενης δύναμης των ρομπότ. Ο πρώτος έχει πει ότι οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί «να φέρουν το τέλος της ανθρωπότητας», ενώ ο δεύτερος ότι η τεχνητή νοημοσύνη «κάνει επίκληση στους δαίμονες» και ότι «συνιστά την μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που υπάρχει».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)