Το πρόγραμμα ύψους 240 δισ. ευρώ λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά μια συμφωνία προετοιμάζεται, σημειώνει δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ οφείλουν να βρουν άμεσα κοινό έδαφος για τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο βελτίωσης των όρων διάσωσης της χώρας, πιθανότατα υπό τη μορφή μιας νέας παράτασης στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.
Τσίπρας στις Βρυξέλλες αρχές Φεβρουαρίου
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Φεβρουαρίου.
Γκρίνια στο Λαϊκό Κόμμα για Σουλτς
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν ικανοποιεί τους πάντες. Η αντιπρόεδρος της γερμανικής αντιπροσωπείας των Χριστιανοδημοκρατών στην Ευρωβουλή δήλωσε στον Τύπο ότι «στέλνει ένα κακό μήνυμα, γιατί δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκουμε να πλησιάσουμε τη νέα κυβέρνηση, ενώ εκείνοι είναι αυτοί που πρέπει να καταθέσουν προτάσεις».
Τόνισε επίσης πως αμφιβάλει για το κατά πόσον τα προτεινόμενα μέτρα από τον κ. Τσίπρα (αύξηση κατώτατου μισθού, πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, χορηγήσεις στον τομέα της Ενέργειας) θα προσελκύσουν ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οίκος Fitch: Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τον Μάιο έρχεται υποβάθμιση
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο Fitch, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τον Μάιο που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο εξέφρασε ο Ντάγκλας Ρένγουικ, επικεφαλής του Fitch για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου των δυτικών χωρών.
«Εάν κατά τον επόμενο έλεγχό μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή εάν φανεί ότι δεν καταλήγουν σε συμφωνία, φυσικά αυτό θα ήταν έναυσμα για μία υποβάθμιση. Αντίθετα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μήνυμα για την επιβεβαίωση του αξιόχρεου», δήλωσε ο Ρένγουικ.
Ο οίκος Fitch αναθεώρησε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου B σε αρνητική από σταθερή μέσα στον Ιανουάριο.
Δημοσιεύματα καλούν για συναινετική λύση
Την ίδια στιγμή εμφανίζονται δημοσιεύματα σε έγκριτα και με μεγάλη διείσδυση έντυπα, όπως ο Economist και η Washington Post, τα οποία προτείνουν και καλούν για μια συναινετική λύση η οποία θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για την Ευρώπη.
Ο Economist σε άρθρο που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, αν και διατυπώνει πολλές επιφυλάξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για Grexit, τονίζει ότι μια «καλή λύση» για όλους είναι εφικτή. Ειδικότερα ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να μείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και από την Ευρώπη να του δώσει το κούρεμα χρέους που επιθυμεί.
Την ίδια στιγμή η Washington Post καλεί τη Γερμανία να διδαχθεί από τις συμφωνίες του 1953 που οδήγησαν στη μείωση του δικού της χρέους κατά 50%.