3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με γενικό τίτλο "Παλιές διασταυρώσεις - Make it new" και την προσοχή στραμμένη στη Μεσόγειο (Παλιές ειρηνικές και πολεμικές διασταυρώσεις λαών και πολιτισμών) διυλισμένα από τη σύγχρονη εικαστική ματιά (Make it new) ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί επί τρείς μήνες να αποτελέσει το κορυφαίο εικαστικό γεγονός της χώρας, η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Χρηματοδοτούμενη από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία -Θράκη του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με βασικό διοργανωτή (τελικό δικαιούχο) το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη η Μπιενάλε «κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις εικαστικές δυνάμεις του τόπου» (όπως τόνιζε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Μπιενάλε κ. Κατερίνα Κοσκινά - πρόεδρος του Δ.Σ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) σ΄ ένα τρίμηνο πρόγραμμα εικαστικής πανδαισίας.

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο ειδικά για το 2011 είναι επικεντρωμένο στη Μέση Ανατολή. Βασικοί συνεργάτες -και ουσιαστικά συνδιοργανωτές του προγράμματος είναι η Κίνηση των πέντε μουσείων Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών») οι χώροι των οποίων θα κατακλυσθούν στο τρίμηνο που ξεκινά από την Κυριακή από πολυδιάστατες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, performance συμπόσια, συναυλίες κ.α.

Στην πολυδιάστατη διοργάνωση πλην του Δήμου Θεσσαλονίκης που υπήρξε βασικός αρωγός, μετέχουν δεκάδες φορείς, όμοροι της Θεσσαλονίκης δήμοι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Μουσείο Φωτογραφίας, εφορείες αρχαιοτήτων, το Κέντρο διάδοσης επιστημών Νόησης, το μουσείο τεχνολογίας, η Ισραηλιτική κοινότητα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης το ΜΙΕΤ, τα ξένα Ινστιτούτα (Γαλλικό, Ιταλικό, Γερμανικό).

«Ο Γκρεμός και το ρέμα» είναι ο τίτλος του κεντρικού προγράμματος που διασπάται με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών σε δώδεκα συνολικά χώρους της πόλης ενώ στο παράλληλο πρόγραμμα εντάσσονται σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Έτσι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο».

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες».

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση «Θεματικές επιλογές από η συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ».

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Roaming images. Διασταυρώσεις του ελληνικού αραβικού πολιτισμού μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών».

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ: «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη».

Στο πλαίσιο της 3η Μπιενάλε εντάσσονται επίσης το Thessaloniki Performance Festival που θα αναπτυχθεί από τις 19 ως τις 25 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής και της Μονής Λαζαριστών καθώς και το Διεθνές Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών «Domino» (18 Σεπτεμβρίου-7 Νοεμβρίου) στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη.

Η χρηματοδότηση που έλαβαν οι διοργανωτές της μεγαλύτερης και πλέον πολυδιάστατης "Biennale 3" είναι μόλις ένα εκατομμύριο Ευρώ (από το ΕΣΠΑ χορηγούνται συνολικά τρία εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στη φετινή και στις δύο επόμενες Μπιενάλε - αυτές του 2013 και 2015 ).

Β.Χ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ