Η πολιτική εναλλαγή στην Ελλάδα και οι αλλαγές που αποφασίσθηκαν από τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος των υπολοίπων Ευρωπαίων» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Φυσικά κάθε δημοκράτης οφείλει να σεβασθεί μία δημοκρατική απόφαση (του ελληνικού λαού), όπως οφείλει να αποδεχθεί το δικαίωμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να θέσει έναν νέο προσανατολισμό» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος ενώπιον των βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ότι οι αλλαγές στην ελληνική πολιτική δεν θα γίνουν εις βάρος τους» τόνισε επαναλαμβάνοντας μία θέση που είχε εκφράσει και χθες κάνοντας λόγο για «δίκαιη» μεταχείριση των Ευρωπαίων που έθεσαν το 2010 κεφάλαια για την Ελλάδα.
Ομως, «η Ευρώπη δεν είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Ελλάδας» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει καταγράψει «εντυπωσιακή πρόοδο» για την ανόρθωση της οικονομίας της και χαιρετίζοντας τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός πληθυσμός, «ο οποίος υπέστη φοβερά πράγματα».
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα επιτύχει να διαλύσει το σύστημα διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας» που οδήγησε την Ελλάδα στην αποτυχία επί χρόνια.
Η χώρα αυτή υπήρξε «επί πάρα πολύ καιρό λεία λίγων οικογενειών» πρόσθεσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σουλτς στη Bild: Ο Τσίπρας να βάλει επιτέλους φόρο στους δισεκατομμυριούχους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη μία πλειοψηφία που να τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους.
«Αλλά θέλω να ενθαρρύνω τον Τσίπρα να επιβάλει επιτέλους φόρο στους δισεκατομμυριούχους που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό» δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα Bild.
«Είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και αυτό μάς βοηθά στις Βρυξέλλες στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Και είναι βέβαια πιο εύκολο να εφαρμοσθεί από τη διαγραφή του χρέους» κατέληξε ο Σουλτς.