Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σορό του κατασκόπου της πρώην KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο το 2006, πραγματοποίησαν την πιο επικίνδυνη νεκροτομή του κόσμου, όπως κατέθεσαν σήμερα οι μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγεται στο Λονδίνο για τη δολοφονία του.
Οι γιατροί τόνισαν ότι πιθανότατα δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ το πώς πέθανε ο Λιτβινένκο αν δεν είχε υποβληθεί σε μια σειρά από ασυνήθιστες εξετάσεις πριν από τον θάνατό του.
Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε στραφεί εναντίον του Κρεμλίνου, πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε τσάι δηλητηριασμένο με πολώνιο-210 σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου. Πιστεύεται ότι το δηλητήριο το έριξαν στο τσάι δύο άλλοι Ρώσοι, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κότβουν.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, την Τρίτη, αναφέρθηκε ότι ο Λιτβινένκο είχε πει στην αστυνομία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει ο ίδιος προσωπικά την εκτέλεσή του. Ο δικηγόρος της χήρας του εξήγησε ότι αυτό έγινε εν μέρει για να κρυφθούν οι σχέσεις του Κρεμλίνου με τη μαφία, καθώς ο πρώην πράκτορας σκόπευε να τις αποκαλύψει βοηθώντας την ισπανική αστυνομία.
Η Ρωσία και οι δύο ύποπτοι έχουν κατ' επανάληψη διαψεύσει ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του Λιτβινένκο.
Η υγεία του Λιτβινένκο επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τη συνάντησή του με τον Λουγκοβόι και τον Κότβουν, την 1η Νοεμβρίου 2006. Πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα από πολυοργανική ανεπάρκεια. Στην έρευνα οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι αστυνομικοί είχαν ένα "προαίσθημα" και κάλεσαν πυρηνικούς επιστήμονες οι οποίοι, δύο ημέρες πριν πεθάνει ο Λιτβινένκο, διαπίστωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί με ακτινοβολία άλφα.
Ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Νατ Κάρι είπε ότι αν δεν είχε γίνει αυτό, τα αίτια του θανάτου δεν θα είχαν αποκαλυφθεί στη νεκροτομή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη περίπτωση δηλητηρίασης με ακτινοβολία άλφα στη Βρετανία, ίσως και στον κόσμο ολόκληρο. Ο συνεργάτης του, Μπέντζαμιν Σουίφτ τόνισε: "Ήταν ίσως η πιο επικίνδυνη νεκροτομή που έχει γίνει ποτέ".
Όσοι συμμετείχαν στην εξέταση του σώματος αναγκάστηκαν να φορέσουν δύο προστατευτικές στολές και εδικές κουκούλες με φίλτρα για τον αέρα.
Η υπόθεση του Λιτβινένκο προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία. Καθώς όμως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν, το Λονδίνο αποφάσισε το 2013 να σταματήσει τις έρευνες. Πέρσι τον Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτό δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση.