Οι συνεχόμενες εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων, προσλήψεις, ακυρώσεις νόμων έφεραν θύελλα στις αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα μια τρομακτική κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επιπλέον, αξιωματούχοι και αναλυτές από το εξωτερικό προειδοποιούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους και να μην προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες που έχει εξαγγείλει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Βαρουφάκης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποίησε πυροσβεστική παρέμβαση, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με στόχο να καθησυχάσει αγορές, επενδυτές, αλλά και τους πολίτες.
Δραγασάκης: Θέλουμε διάλογο και όχι τσαμπουκάδες
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ενυπώσεις από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.
«Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια σε οικονομία και την κοινωνία. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας το κραχ που υπέστη σήμερα το Χρηματιστήριο και ο τραπεζικός κλάδος.
«Μέλημά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών» διαβεβαίωσε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ωστόσο ότι το κράτος «θα ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα με τρόπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών πολιτών».
Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να ακούσει και άλλες προτάσεις ενώ στο ερώτημα για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών απάντησε: «Εφόσον γίνουν, θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρξουν ιδιωτικές συμμετοχές, αυτές θα ληφθούν υπόψιν». Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη την Παρασκευή έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους μετόχους της Eurobank.
Ως προς τις επενδύσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν πρόκειται να γίνει, είναι λογικό να αλλάξουν στρατηγική». Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται για προσέλκυση νέων επενδύσεων και σημείωσε πως ετοιμάζεται ήδη ένας «μακρύς κατάλογος έργων και επενδυτικών ευκαιριών μικρών, μεσαίων και μεγάλων».
Επανέλαβε την φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ρήξη ούτε η συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί σε καταστροφή.
Εστειλε δε ένα μήνυμα στο εξωτερικό: «Εχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ, έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη, τις δικές της προτάσεις. Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια και γι αυτό μιλούμε για διάλογο. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίους εκβιασμούς».
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση όσα εξαγγέλλουν καθημερινά οι υπουργοί της, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε: «Αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις αυτές. Εχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές. Είναι πιστεύω κατανοητό ότι κυβέρνησή μας θέλει να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις, όπως την ΔΕΗ κλπ.».
Διέψευσε ότι θα μπουν νέοι φόροι σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε αναδιανομή των φόρων, θα δημιουργήσουμε βάση ώστε να μην πληρώσουν μόνο οι αδύναμοι».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την «συμφωνία-γέφυρα» με τους εταίρους που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απάντησε: «Είναι πρόωρο ακόμη. Το μνημόνιο έχει λήξει. Εκεί υπάρχει ένα κενό και θα καλύψουμε το κενό. Θα υποβάλλουμε το νέο μας πρόγραμμα».
Τρομακτική κατρακύλα στο Χρηματιστήριο
Δίχως φρένο είναι η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο. Και την Τετάρτη οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμώς έκλεισε στις 711,13 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 9,24%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30%, ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%.
Η σημερινή βουτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως άλλωστε και αυτή των δύο προηγούμενων ημερών, οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε διάφορους λόγους. Όπως, για παράδειγμα, στις δηλώσεις των νέων υπουργών της κυβέρνησης για «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ και η ΕΥΔΑΠ. Ή στις έντονες φήμες που κυκλοφορούν για αλλαγή διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες, ή στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν σχεδόν... εξαφανιστεί.
Επίσης, πληθαίνουν οι φήμες ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίδου και στη θέση της να τοποθετήσει τη Λούκα Κατσέλη.
«Τσεκάρουν» τις τράπεζες
Οι μεγάλες απώλειες στις μετοχές των τραπεζών κινητοποίησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε real time ελέγχους επί των πωλήσεων των τραπεζικών τίτλων, για να διαπιστώνεται η ταυτότητα των πωλητών και να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται πέραν των συνήθων διαδικασιών, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα με πρωτοφανή ένταση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο, επειδή οι ισχυρότατες πιέσεις συνεχίζονταν, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να γίνουν άμεσα.
Η Standard & Poor's προανήγγειλε ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, ο οίκος Standard & Poor's προανήγγειλε το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας, θέτοντας την αξιολόγηση της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative).
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.
Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.
«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση "Β/Β" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στα 11 δισ. οι εκροές καταθέσεων
Την ίδια ώρα, έκθεση της Citigroup ανέφερε ότι η εκροή καταθέσεων από τις 10 Δεκεμβρίου έως και χθες, Τρίτη, έφτασε στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 8 δισ. αφορούσαν μόνο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση, οι εκροές την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 26 Ιανουαρίου, ήταν μικρότερες.