«Ηταν μία οδύσσεια δύο ημερών και δύο νυχτών». Αυτή τη φράση επέλεξε ένας συντάκτης του Guardian για να περιγράψει την εμπειρία του να κυκλοφορεί για ένα διήμερο με καλσόν. Γιατί; Επειδή έχει γίνει η νέα μόδα για τους άνδρες.
Βλέποντας το καλσόν να εμφανίζεται σε ανδρικά πόδια σε επιδείξεις μόδας- όπως στην κολεξιόν του Alexander McQueen- αλλά και παρατηρώντας κάποιους να κυκλοφορούν με αυτό το γυναικείο αξεσουάρ στους δρόμους, ο Ντιν Κίσικ αποφάσισε να το τολμήσει. Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας έβαλε το καλσόν του και μετά από δύο ημέρες έγραψε για την εμπειρία του.
Δεν ήταν ο μόνος πάντως. Σύμφωνα με την Ντον Μπάρμπερ, διευθύντρια του UK Tights, που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο κατάστημα του κόσμου για κάλτσες, το 40% των πωλήσεων καλσόν καταλήγει σε ανδρικά χέρια. «Δεν είναι μόνο για τραβεστί, όπως θα πίστευαν κάποιοι», λέει στον Guardian. «Τα πουλάμε σε οικοδόμους, αστυνομικούς, γαλατάδες, ταχυδρόμους, μηχανικούς και γενικά ανθρώπους που δουλεύουν έξω και για αυτό θέλουν τα πιο χοντρά καλσόν για να προστατευτούν από το κρύο».
Τι διαπίστωσε όμως ο ίδιος ο Κίσικ; «Την πρώτη ημέρα που το δοκίμασα, το καλσόν αποδείχθηκε άνετο και ζεστό- ίσως υπερβολικά ζεστό- αλλά το φόρεσα στο γραφείο μαζί με εσώρουχο, παντελόνι και κάλτσες», γράφει. Το τελευταίο παραδέχεται ότι ήταν μεγάλο λάθος, όπως ανακάλυψε αργότερα.
«Είναι ωραίο να φοράς κάτι που ανεβαίνει μέχρι τη μέση σου και επειδή συγκρατεί την κοιλιά σου, φαίνεσαι και πιο αδύνατος. Παραλίγο να παίξω ποδόσφαιρο με το καλσόν, πριν διαπιστώσω ότι το παιχνίδι θα ήταν σε κλειστό χώρο και πιθανότατα θα ίδρωνα μέχρι θανάτου», προσθέτει.
Το επόμενο πρωί φόρεσε κάτι διαφορετικό. «Ενα πιο πολυτελές γυναικείο καλσόν, που ήταν βέβαια πιο όμορφο. Τόσο μαλακό, τόσο μεταξένιο... Κάτι τέτοιο θα φορούσε η Μαρία Αντουανέτα. Εκείνη την ημέρα πήγα στον οδοντίατρο, εμφανίστηκα σε τηλεοπτική εκπομπή, πήγα σε ένα σπίτι που κάποιος προσπάθησε να παλέψει μαζί μου και μετά σε ένα πάρτι. Σε καμία στιγμή δεν κατάλαβε κανείς ότι φορούσα καλσόν. Οι ανόητοι», προσθέτει.
Οσο για το συμπέρασμα; Ο ίδιος προσπαθεί να απενοχοποιήσει την ύπαρξη του καλσόν στα ανδρικά συρτάρια, τονίζοντας πως αρχικά, κατά το μεσαίωνα, ήταν καθαρά ανδρικό αξεσουάρ. Και καταλήγει: «Ανδρες, είναι ώρα να διεκδικήσετε πίσω τα καλσόν σας!».