Το όνομα του Δημήτρη Μάρδα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς όταν ακούστηκε από το στόμα του Νίκου Παππά (που, παρεμπιπτόντως, τον είπε λανθασμένα «Κώστα»).
Ειδικά από τη στιγμή που η νέα του θέση, αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έχει μεγάλες ευθύνες και σίγουρα πολλή δουλειά.
Ο κ. Μάρδας παραλαμβάνει σήμερα τα «κλειδιά» του θησαυροφυλακίου του κράτους, μαζί με το Γενικό Λογιστήριο, από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι στέλεχος με μεγάλη κατάρτιση όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, με πείρα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, κάτι που συνυπολόγισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τον τοποθετήσει στη νέα του θέση.
Ποιος είναι
Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955, σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990).
Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως γενικός γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000-Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002-Απρίλιος 2004). Στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολάκη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.
Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Συγγραφική δράση
Ο Δημήτρης Μάρδας έχει και πλούσια συγγραφική δράση. Το τελευταίο από τα βιβλία του, μάλιστα, με τίτλο «Η γοητεία μια συντριβής», είναι ένα πολιτικό θρίλερ. «Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ και ταυτόχρονα μια απρόβλεπτη αστυνομική περιπέτεια, που διαδραματίζεται από την καρδιά της Ευρώπης έως την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μέση Ανατολή, με γεγονότα και καταστάσεις της γνωστής μας καθημερινότητας, αλλά και με τις μνήμες ενός ζωντανού και μοιραίου παρελθόντος», όπως αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.
Επίσης, έχει γράψει τα βιβλία «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξής της στην ΕΟΚ» (1978), «Τα οικονομικά των προμηθειών του Δημοσίου» (1999), «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ» (2005), «Διεθνείς οικονομικές σχέσεις: Από την ανοικτή οικονομία στην παγκοσμιοποίηση». Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα αγγλικά και στα γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα, και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.