70 χρόνια έχουν περάσει από την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς και οι επιζήσαντες, επέστρεψαν στο «τόπο του εγκλήματος» για να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη των θυμάτων.
Το παρελθόν μας δεν πρέπει να γίνει το μέλλον το παιδιών μας, είπε συγκινημένος ένας από τους τριακόσιους επιζήσαντες του Άουσβιτς, στην χθεσινή συγκέντρωσης εορτασμού της απελευθέρωσης, αλλά και τιμής των νεκρών. Ενώ ένας άλλος επιζήσας, είπε χαρακτηριστικά ότι πήγε στην κόλαση και επέστρεψε.
Το Άουσβιτς, αποτέλεσε πεδίο σφαγής εκατομμυρίων ανθρώπων, από τη Ναζιστική Γερμανία. Σήμερα, λειτουργεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πιο συγκεκριμένα το Άουσβιτς Ι, αποτέλεσε το διοικητικό κέντρο ενός συγκροτήματος που αποτελούταν από τρία μέρη. Ως στρατόπεδο εξόντωσης πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, λειτούργησε το Άουσβιτς Μπίρκεναου, ενώ ως στρατόπεδο εργασίας, λειτούργησε το Άουσβιτς ΙΙΙ. Συνολικά εκτοπίστηκαν πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 1, 1 εκατ. εξοντώθηκαν. Θάλαμος αερίων, πυροβολισμός, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός , αποτέλεσαν τρόπους εξόντωσης των κρατουμένων.
Η μεταφορά στα στρατόπεδα γινόταν με βαγόνια και πολλές φορές άνθρωποι χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα για τα πειράματα του γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε. Στο Άουσβιτς οδηγήθηκαν κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι, Εβραίοι και Ρομά.
Η 27η Ιανουαρίου, καθιερώθηκε στη Γερμανία ως επετειακή ημέρα απελευθέρωσης, αλλά και ως ημέρα μνήμης των θυμάτων Από το 1988 πραγματοποιείται κάθε χρόνο η «Πορεία των ζωντανών», όπου επιζήσαντες επιστρέφουν στο στρατόπεδο για να τιμήσουν εκείνους που έχασαν τη ζωή τους. Χθες συμπληρώθηκαν 70χρόνια από την απελευθέρωση. Οι παρευρισκόμενοι, που άγγιζαν τους 2000, με 250 από αυτούς να είναι επιζήσαντες, άναψαν κεριά και τα τοποθέτησαν πάνω στις ράγες που οδηγούσαν κατευθείαν στο εσωτερικό του στρατοπέδου.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και πολιτικοί ηγέτες, βασιλικές οικογένειες αλλά και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ», την ιστορία ενός Γερμανού που έσωσε εκατομμύρια Πολωνούς και Εβραίους από τον θάνατο.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι φανερά συγκινημένοι, κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ προσευχήθηκαν όλοι μαζί, στο εσωτερικό του κτιρίου, που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα.
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας
Η πριγκίπισσα της Σουηδίας Βικτόρια
Η Δούκισσα Στεφανί του Λουξεμβούργου με τον άνδρας της πρίγκιπα Γκιογιόμ
Ο Ντέιβιντ Κάμερον
Ο πρίγκιπας Χαακόν της Νορβηγίας
Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας