Να τελειώσουμε με τον βίαιο, φαύλο κύκλο του συνεχούς δανεισμού» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ενώ διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, σε μπαράζτηλεοπτικών εμφανίσεών του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τι επιδιώκει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα: «Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να καταθέσουν τις κατανοητές τους προτάσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στην άνευ τέλους ελληνική κρίση», είπε με έμφαση. στην εκπομπή του CNBC «Fast Money: Halftime Report».
Ο νέος ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε τι θα πράξει αν η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμείνει ότι δεν κουρεύει το χρέος της Ελλάδας και απάντησε: «Δεν είναι αυτή η εντύπωσή μου. Είχα χθες, Δευτέρα, μια εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος έρχεται στην Αθήνα να δει τον Πρωθυπουργό και εμένα. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος».
Επανέλαβε δε, την άποψή του, ότι η Ελλάδα «έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς της ζητούν να δανειστεί χρήματα προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει, ήδη, πάρει» και κατέληξε:
«Ξέρεις (σ.σ. οι εταίροι) ότι δεν μπορώ πραγματικά να σου αποπληρώσω τα χρήματα που μου έχεις ήδη δανείσει και τώρα μου ζητάς να δανειστώ κι άλλα».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών στο CNN: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ
Σε άλλη τηλεοπτική του συνέντευξη σε επίσης αμερικάνικο ΜΜΜΕ, το CNN, ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τσίπρα «είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ».
Επανέλαβε ότι θα ζητήσει να «συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας» και πως θα συζητήσει με του Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010.
Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ανάλογη με τις κρίσεις στην Αργεντινή ή στο Μεξικό καθώς η χώρα μας είναι στο ευρώ και ουσιαστικά δεν μπορεί να ακολουθήσει δική της νομισματική πολιτική.
Τέλος τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν θα υπάρξει κούρεμα για τους ιδιώτες δανειστές» αλλά στόχος είναι να πειστούν οι θεσμικοί επενδυτές να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.