Δύο κορυφαίοι παράγοντες της Ε.Ε. έρχονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συνομιλήσουν με την νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Αν και προσεκτικοί στις απαντήσεις τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι, μεν, διατεθειμένοι να συζητήσουν και να συνεργαστούν αλλά επί τη βάσει της παραδοχής ότι η Ενωση λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες.
Δεν μπορώ να απαντήσω αν η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από το Φεβρουάριο. Πρέπει να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση», επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στο Ευρώ αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως παραδέχθηκε μπορεί να είναι δύσκολες. Σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι είχε την πρώτη, τηλεφωνική επικοινωνία με αυτόν που θεωρείται ότι θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η 15λεπτη επαφή έγινε με το Γιάννη Βαρουφάκη. Το πιο ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής του Eurogroup θα έρθει στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
«Το κλειδί είναι να διατηρήσει η Ελλάδα την πρόοδο και να μη τη χάσει» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν εξαφανιστεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας κι ότι πρέπει να λυθούν απ' όποια οπτική κι αν το δει κανείς, επισήμανση που μπορεί να ερμηνευθεί ως «παράθυρο. για συζήτηση επί άλλης βάσης, από αυτήν που γινόταν ως τώρα. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ακόμα πιο «στρογγυλός» στις δηλώσεις του, παρατηρώντας ότι «πρέπει να ακούμε τους ψηφοφόρους».
Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων προκύπτει, πάντως, σαφώς το συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για το Χρέος θα είναι σκληρή, αφού το σημείο αφετηρίας τους είναι ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ελάφρυνσης. «Δεν αρκεί να βλέπει κανείς το Χρέος μόνο σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά και σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης του», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος φάνηκε να ενοχλείται από την ερώτηση που τέθηκε για την άποψη «σοβαρών»- όπως χαρακτηρίστηκαν- οικονομολόγων για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του Χρέους.
Επί της ουσίας, η γερμανική γραμμή είναι ότι με την επιμήκυνση των λήξεων, την περίοδο χάριτος πληρωμής τοκοχρεολυσίων και τη μείωση των επιτοκίων, το Χρέος σε βάθος χρόνου καθίσταται βιώσιμο.
Την Πέμπτη επίσης φθάνει στην Αθήνα ο Μάρτιν Σούλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος δείχνει να έχει αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ε.Ε. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σούλτς θα έχει συναντηθεί προηγουμένως με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Σούλτς θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.