Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: H Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης στην ανάπτυξη - iefimerida.gr

Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: H Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης στην ανάπτυξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας που θα φέρουν επενδύσεις, άρα και ανάπτυξη κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο πως καίτοι υπάρχει πάντα μια αίσθηση ελληνικού δράματος όσον αφορά τις ελληνικές εκλογές, πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να ξεχάσουμε το δράμα, καθώς υπάρχουν πολλές θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, «Το μόνο που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι πολιτική σταθερότητα. Αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε ελληνικές άμεσες επενδύσεις. Πόροι για δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι χωρίς κόστος και μπορεί να συμβεί. Οπότε όλοι οι Έλληνες πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό».

Ο ισχυρός άντρας του ομίλου τόνισε πως «η απερχόμενη κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια προσπάθησε και κατάφερε να κάνει μια καλή δουλειά. Και αυτό έγινε σε πολλούς τομείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαν δεσμευθεί να κάνουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα μεγάλο κοινωνικό κόστος. Κάποια στιγμή θα υπήρχε και το πολιτικό κόστος». Για το μήνυμα των εκλογών ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε: « Περισσότερο από 80% των πολιτών ψήφισαν την παραμονή στο ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ».

Παράλληλα, ο CEO του ομίλου περιγράφει το θετικό- κατά την άποψή του- σενάριο για την επόμενη ημέρα: «Υπάρχει πάντα ρίσκο στην πολιτική αλλά ας δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ας ξεχάσουμε το ελληνικό δράμα. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένα νέο είδος τάσης και στην Ευρώπη και υπάρχει και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που περιμένει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια πλήρη θητεία που θα μας προσφέρει την πολιτική σταθερότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει 8 χρόνια πιθανής πολιτικής σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι ένα καλό και θετικό σενάριο. Γιατί να μην κοιτάμε το θετικό σενάριο»;

Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε στη συνέντευξή του ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα μπορούμε να συζητήσουμε. «Αυτό έχει συμβεί. Έχουμε δίδυμο πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό τομέα. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο για αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα haircut. Μια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Όπως ξέρετε το haircut μπορεί να είναι πολλά πράγματα, επιμήκυνση των δανείων, χαμηλότερο και φιξαρισμένο επιτόκιο σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και μια περίοδος χάριτος. Πρέπει να είναι ένας λογικός συμβιβασμός για όλους. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποτυγχάνει και σίγουρα οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει άμεσα σήματα στην αγορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό αλλά και το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ήδη από τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευάγγελος Μυτιληναίος ανάπτυξη ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ