Η τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί, το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, οι παραιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων ενόψει των αλλαγών του μισθολογίου και το τέλος στα σενάρια χρεωκοπίας της Ελλάδας που επιχείρησε να βάλει χθες η ευρωπαϊκή ηγεσία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παράθυρο ευρωπαϊκής στήριξης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα «ανάσα» στην κυβέρνηση έδωσαν χθες οι Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στον απόηχο του κλίματος αβεβαιότητας που καλλιεργήθηκε από πολλές πλευρές τις προηγούμενες μέρες για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "25.000 παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αδιαφανείς προσλήψεις 25 χιλιάδων νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο -με κομματικά κριτήρια- την ώρα που προχωρεί σε ισάριθμες απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας, κατήγγειλε χθες η Ν.Δ.".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τέλειο έγκλημα κατά των Ελλήνων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με φόνο εκ προμελέτης μοιάζει το παιχνίδι που παίζει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση και κορυφώθηκε χθες βράδυ με την περίφημη τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί".
ΕΘΝΟΣ: "Πανάκριβο σωσίβιο από Μέρκελ-Σαρκοζί".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες επώδυνες θυσίες απαιτούνται για τη συνέχιση του προγράμματος δανειοδότησης. Το σωσίβιο που προσφέρεται από Μέρκελ - Σαρκοζί έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος. Απαιτεί πλήρη προσήλωση στο καταρτισμένο από την τρόικα πρόγραμμα".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιχείρηση «χρυσόμαλλο δέρας» στον βυθό του Αιγαίου!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εδώ και χρόνια, τόσο από τις στήλες αυτής της εφημερίδας όσο και στο βιβλίο μας «Ελλάδα άκρως απόρρητο», αναφερθήκαμε στο τεράστιο ζήτημα της ύπαρξης αμύθητων φυσικών θησαυρών στον ελλαδικό χώρο και, ειδικότερα, στον βυθό του Αιγαίου πελάγους".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η μεγάλη αρπαχτή".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το «φούσκωμα» της τιμής ζώνης, μέσω συντελεστή προσαύξησης αντί παλαιότητας, για τα ακίνητα της τελευταίας 25ετίας, επέλεξε η κυβέρνηση για να υφαρπάξει συνολικά 5,4 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 από τους ιδιοκτήτες περίπου 5,1 εκατ. κτισμάτων".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απάτη και αναλγησία με το χαράτσι στα ακίνητα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "έως και διπλάσιο το «πρόστιμο» για τους ιδιοκτήτες σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει ο Βενιζέλος την Κυριακή. Δεν θα υπάρχουν ελαφρύνσεις για τα παλαιά ακίνητα, αλλά πρόσθετες επιβαρύνσεις για τα νεόδμητα. Δεν ξεφεύγουν από τη ληστεία άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες".
ΕΣΤΙΑ: "Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας βοηθήσουν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατά την χθεσινή ημίωρη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Σαρκοζύ-Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και η Καγκελλάριος της Γερμανίας επανέλαβαν το αυτονόητο. Οτι για να συνεχίσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να βοηθούν την Ελλάδα, την οποία θεωρούν «αναπόσπαστο μέρος της», θα πρέπει η χώρα μας να τηρήση απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος".
Η ΑΥΓΗ: "Επι πτωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μισθούς και εργαζόμενους, με περικοπές και απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θυσιάζει η κυβέρνηση για να διατηρήσει την εύνοια της τρόικας και να περισωθεί πολιτικά, έστω για λίγο".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κύμα φυγής χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την παραίτηση ανά χείρας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι εν όψει των αλλαγών στο μισθολόγιο και στις συντάξεις, αλλά και της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες παραιτήσεις υπέβαλαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στήριξη με τελεσίγραφο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στήριξη προς την Ελλάδα μέσω της απόρριψης των σεναρίων περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη παρείχαν χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενη όμως από ρητό «τελεσίγραφο» για την πλήρη υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα για το 2011 και το 2012".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Σταμάτησαν την κρατική μηχανή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "γενικοί διευθυντές υπουργείων, εφοριακοί και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, άνθρωποι της στενής λειτουργίας του κράτους, αποχωρούν για να σώσουν τις συντάξεις και τα κεκτημένα, πριν από την επιβολή του ενιαίου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας, που θα ισοπεδώσουν τις αποδοχές και θα περιορίσουν τις συντάξεις τους τουλάχιστον στο μισό".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Το χαράτσι θα πληρώσουν άνεργοι και ανάπηροι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "χαρακτήρα «φοροκαταιγίδας» παίρνει ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει τα χρήματα που του λείπουν, επιβαρύνοντας για μία ακόμη φορά τους πολίτες μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ, με τον εκβιασμό της απειλής της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση που επεκταθεί το κίνημα του «δεν πληρώνω»".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μπορούμε να εμποδίσουμε τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα".
Η εφημερίδα επισημαίνει "συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη: Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευτεί. Για όσα έχουμε πει μέχρι τώρα και έχουμε επιβεβαιωθεί και για όσα του λέμε από δω και μπρος".
ΤΑ ΝΕΑ: "Σοκ από το διπλάσιο χαράτσι".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ακόμη και διπλάσια επιβάρυνση, απ΄ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, επιφυλάσσει τελικά το χαράτσι στα ακίνητα, όπως προκύπτει από την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μας βγάζουν απ΄την πρίζα με επίσπευση μηχανισμού πτωχεύσεων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο κύβος ερρίφθη. Οι χώρες της Ε.Ε., και ειδικότερα αυτές που απαρτίζουν τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, ετοιμάζονται πυρετωδώς να αποσυνδέσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Γαλλογερμανικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φρένο στα σενάρια για χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έσπευσαν χθες να βάλουν οι εταίροι και οι πιστωτές της χώρας, μετά το μπαράζ φημολογιών και «φαρμακερών» δηλώσεων των προηγούμενων ημερών".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μήνυμα στήριξης"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μ' ένα ευθύ μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ ενόψει των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια, Παρίσι και Βερολίνο επισημαίνουν ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι όσο ποτέ αναγκαία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» και ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο μέλος της".
ΚΕΡΔΟΣ: "Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "φρένο στο «παιχνίδι με τη φωτιά» και στα επίμονα σενάρια περί ελληνικής «συντεταγμένης χρεοκοπίας» επιχείρησε να βάλει από χθες η ευρωπαϊκή ηγεσία - ένα φρένο, όμως, που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ανοιχτών πολιτικών συγκρούσεων στο Βερολίνο και την αποδυνάμωση της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρωζώνη»".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αμοιβαίες δεσμεύσεις ανέλαβαν, χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας η οποία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης".