Ο Τζον Χάμφρις είναι ένας διάσημος Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο.
O γιος του παίζει τσέλο στην Καμεράτα και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και πλέον, όπως δηλώνει ο ίδιος, θεωρεί τη χώρα μας «δεύτερη πατρίδα» του.
Ο ίδιος στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρεται στην τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας η οποία έγινε στις αρχές της εβδομάδας. Θέμα του μακροσκελέστατου άρθρου του οι ελληνικές εκλογές και κυρίως η επόμενη μέρα.
Φοβάμαι για το χειρότερο
Ο ίδιος αναρωτιέται από τον τίτλο κιόλας του χρονογραφήματός του: «Ανοίγει η Ελλάδα την πόρτα μιας νέας οικονομικής κόλασης;» και τονίζει πως «φοβάμαι για το χειρότερο έπειτα από την τελευταία επίσκεψή μου αυτή την εβδομάδα [...] Οι μισοί από τους νέους στην Ελλάδα είναι άνεργοι και δεν έχουν καμία προοπτική να αποκτήσουν μία. Ενώ, ακόμη κι αυτοί που έχουν μια δουλειά, έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται κατά ένα τρίτο ή ακόμη και στο μισό».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Καμεράτα όπου ο γιος του Κρίστοφερ παίζει τσέλο, έχει σταματήσει να πληρώνει τους μουσικούς και πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε τα εισιτήρια του μετρό για να πάνε στις πρόβες, γράφει ο διάσημος δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τεράστια φοροεπιδρομή.
Ο Χάμφρις αναφέρεται, παράλληλα, και στην «ανησυχητικά» άνοδο «του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης
«Αυτό, λοιπόν, είναι» κατά τον Βρετανό, «το κοινωνικό πλαίσιο των γενικών εκλογών αύριο, το οποίο, όπως θα δούμε, μπορεί να έχει ένα βαθύ αντίκτυπο στην Ελλάδα και στέλνει κύματα σοκ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης».
Οπως αναφέρει, η πρώτη του εντύπωση από την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας ήταν πως στους δρόμους αυξήθηκαν οι ζητιάνοι και οι άστεγοι, οι οποίοι είναι όμως στην πλειοψηφία τους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα όταν ακόμα αυτή διένυε μια περίοδο ακμής. Οπως γράφει, «εμφανή σημάδια από τις ακραίες οικονομικές δυσκολίες που υφίστανται (οι Έλληνες) είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί οι Ελληνες θέλουν να παρουσιάζουν μια αψεγάδιαστη εικόνα προς τα έξω. Ετσι, όταν βλέπεις Ελληνες στους δρόμους της Αθήνας, αυτοί δεν μοιάζουν καταπονημένοι.» Ο Χάμφρις τονίζει ότι ακόμη και οι καφετέριες που είναι γεμάτες από κόσμο είναι επειδή πάντα ήταν το σημείο συνάντησης των φίλων, που θα πληρώσουν έναν καφέ και θα μοιραστούν στα δύο ένα σάντουιτς.
Υπάρχει πραγματικός πόνος στην Ελλάδα, αλλά κρύβεται κάτω από το χαλί
Ωστόσο, ο Χάμφρις τονίζει πως «βέβαια και υποφέρουν πραγματικά, αλλά αυτό κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες», αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γυναίκας που έκανε θεραπεία ορμονών για να μείνει έγκυος ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ και τελικά όταν έμεινε έγκυος, επειδή έχασε τη δουλειά της, ζήτησε να κάνει άμβλωση.
«Πολλά νέα ζευγάρια δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να παντρευτούν και να συντηρήσουν ένα σπίτι από κοινού» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος και προσθέτει πως για ανθρώπους, όπως η 27χρονη Νατάσα που δεν μπορεί να παντρευτεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, «το μοναδικό κόμμα που υπάρχει να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές είναι ο νεόπλουτος αριστερός ΣΥΡΙΖΑ».
«Αν και στην Ελλάδα δεν έχει αναδειχθεί ποτέ στην εξουσία ακροαριστερό κόμμα,ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως θα συμβεί και να το γιατί: Εδώ και 40 χρόνια, μετά το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών, η χώρα κυβερνήθηκε από δύο κόμματα» εξηγεί στους βρετανούς αναγνώστες ο Χάμφρις, αναγνωρίζοντας πως η τελευταία κυβέρνηση κατάφερε να φέρει μια ισορροπία στην Ελλάδα, για την οποία όμως «οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να αναγνωρίζουν πώς τους βοήθησε. Στον βαθμό που τους αφορά, πιστεύουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων που δανείστηκαν κατευθύνθηκε στη διάσωση μιας συγκεκριμένης προνομιούχας ομάδας: τους τραπεζίτες».
Εκτός από αυτό, όμως, κατά τον Χάμφρις ένας ακόμη από τους λόγους που έχουν κατακερματιστεί τα παραδοσιακά κόμματα είναι η διαφθορά. Σε αυτό το σημείο παραθέτει το παράδειγμα φίλων του ιδιοκτητών επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων τους οποίους επισκέπτονταν συχνά-πυκνά εφοριακοί, ζητώντας μίζες. Με την έλευση της κρίσης, «οι έλεγχοι» σταμάτησαν. «Αλλωστε, ποιος ο λόγος του εκβιασμού, όταν δεν υπάρχουν λεφτά;», αναρωτιέται ο Χάμφρις. Τους παλιούς καιρούς όμως, οι μίζες και τα λαδώματα που αναγκάζονταν οι φίλοι του να δίνουν ήταν «πλαστικές σακούλες όχι με εκατοντάδες, αλλά με χιλιάδες ευρώ».
Οταν είπα σε υπουργό για τη διαφθορά, εκείνος δεν προσπάθησε καν να το αρνηθεί
Μάλιστα, ο Χάμφρις αποκαλύπτει πως «όταν είπα αυτή την ιστορία σε κυβερνητικό υπουργό, εκείνος δεν προσπάθησε ούτε καν να αρνηθεί την ύπαρξη τέτοιων γεγονότων, λέγοντας πως η διαφθορά είναι κάτι που υπάρχει από παλιά στην Ελλάδα. Τι να κάνεις λοιπόν;».
«Μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει τη διαφθορά και να επαναφέρει την ευημερία στον απλό λαό. Μπορεί και όχι» γράφει ο Χάμφριος και προσθέτει: «Προσπάθησα αλλά απέτυχα να συνομιλήσω με κάποιες από τις ηγετικές μορφές αυτού του κόμματος, ώστε να γίνουν πιο συγκεκριμένοι (για το πρόγραμμά τους), αλλά το συμπέρασμα είναι πως πιθανότατα θα απαιτήσουν τη διαγραφή του μισού χρέους».
Ο Χάμφρις, όμως, ενημερώνει το βρετανικό αναγνωστικό κοινό, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει αυτό που θέλει, «τότε μέσα σε 24 ώρες Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, θα κάνουν ουρά ζητώντας να κοπούν και τα δικά τους χρέη και τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει».
Κατά τον Χάμφρις αν η νέα κυβέρνηση λάβει αρνητική απάντηση από την ΕΕ για αναδιάρθρωση του χρέους, μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο πως θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ωστόσο, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει, επειδή αυτό θεωρητικά δεν μπορεί να γίνει, καθώς το απαγορεύει η ευρωπαϊκή συνθήκη [...] Σχεδόν κανένας δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ επειδή στην Ευρώπη φοβούνται το άγνωστο συμπεριλαμβανομένων και των αγορών και της βρετανικής κυβέρνησης».
Οι Έλληνες θα ανοίξουν την πόρτα της κόλασης γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν
«Και αν το Grexit δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, είναι πιθανό πως θα είναι το τέλος του ευρώ» εκτιμά ο Χάμφρις και αναρωτιέται: «Είναι έτοιμος ο λαός της Ελλάδας να ανοίξει αυτή την πόρτα της νέας αυτής οικονομικής κόλασης;». Η απάντηση κατά τον Χάμφρις είναι «σχεδόν σίγουρα ναι, μόνο και μόνο γιατί οι Ελληνες πιστεύουν πως δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν. Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα μια χώρα η οποία έχει ζήσει διάφορα είδη κόλασης που τα έχει ζωντανά στη μνήμη της. Μια απερίγραπτα βάναυση ναζιστική κατοχή, είναι μία από αυτά. Ενας εμφύλιος πόλεμος που διέλυσε τη χώρα. Μια σκληρή στρατιωτική δικτατορία.
»Όπως είδα τον εαυτό μου για μια ακόμη φορά αυτή την εβδομάδα, οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά. Όποιο και αν είναι το μέλλον γι 'αυτούς, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από ό, τι έχει συμβεί στο παρελθόν».