Θρίλερ με τους Ιάπωνες ομήρους -Εξετάζεται η αυθεντικότητα της φωτογραφίας με αποκεφαλισμένο τον έναν [εικόνα & βίντεο] - iefimerida.gr

Θρίλερ με τους Ιάπωνες ομήρους -Εξετάζεται η αυθεντικότητα της φωτογραφίας με αποκεφαλισμένο τον έναν [εικόνα & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την ομηρεία των δύο Ιαπώνων ομήρων του Ισλαμικού Κράτους.

Το Τόκιο προσπαθεί να ταυτοποιήσει την αυθεντικότητα ενός βίντεο που δείχνει τοτον όμηρο Kenji Goto να κρατά μια φωτογραφία που απεικονίζει τον άλλο όμηρο Haruna Yakaw αποκεφαλισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζιχαντιστές φέρονται να λένε στο βίντεο ότι κρατούν τον όμηρο δημοσιογράφο ζωντανό γιατί θέλουν να τον ανταλλάξουν με μία γυναίκα-μαχήτρια της ISIS την οποία κρατά η Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη Σαΐντα Μουμπάρακ η οποία κρατείται σε φυλακές της Ιορδανίας έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας και συνελήφθη όταν δεν είχαν σκάσει τα δικά της εκρηκτικά.

Θρίλερ με τους Ιάπωνες ομήρους -Εξετάζεται η αυθεντικότητα της φωτογραφίας με αποκεφαλισμένο τον έναν [εικόνα & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η εικόνα της οποίας εξετάζεται η αυθεντικότητα

To Reuters μετάδωσε πως ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης είπε πως αν το βίντεο αποδειχθεί αυθεντικό είναι «εξοργιστικό» και «απαράδεκτο».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το βίντεο φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση του Χαρούνα Γιουκάουα. «Αυτή είναι μια αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε ο Σούγκα. «Ζητούμε σθεναρά την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου κ. Κεντζίι Γκότο, χωρίς να του προκληθεί κακό».

Ο Σούγκα διάβασε τη δήλωση και αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις.

Πάντως, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν το εν λόγω βίντεο το οποίο είναι στην ουσία ηχητικό, αφού διακρίνεται μόνο η φιγούρα του δημοσιογράφου να κρατά τη φωτογραφία συναιχμαλώτου του με το μόνο στοιχείο από την ISIS να είναι ότι ακούγεται η φωνή του τζιχαντιστή. Παρόλα αυτά, στο βίντεο δεν υπάρχει κανένα άλλο διακριτικό του Ισλαμικού Κράτους, καθώς πάνω δεξιά δεν «κυματίζει» η μαύρη σημαία του χαλιφάτου, όπως γίνεται και με τα άλλα βίντεο. Επίσης, προκαλεί προβληματισμό το ότι δεν «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα στην οποία έχουν δημοσιεύτει και τα άλλα βίντεο της ISIS με τους δυτικούς ομήρους, αλλά σε άλλο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την οργή του για το βίντεο κι επέμεινε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανυποχώρητη έναντι της τρομοκρατίας.

Ο Άμπε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του πως το περιεχόμενο του βίντεο, στο οποίο εικονίζεται εκτελεσμένος ο Ιάπωνας όμηρος Χαρούνα Γιουκάουα και η φωνή του αφηγητή είναι αυτή του έτερου Ιάπωνα ομήρου, του Κέντζι Γκότο, είναι μια «αποτρόπαιη και απαράδεκτη πράξη βίας».

«Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής», είπε ο Άμπε κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση το οποίο συγκάλεσε για να συζητηθεί η κρίση. «Δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γκότο σώου και αβλαβή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με άλλες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εργάζονται για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον είναι αυθεντικό το βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου των εξτρεμιστών του ΙΚ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η κοινότητα των [υπηρεσιών] πληροφοριών εργάζεται για να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του ΙΚΙΛ (...) καλούμε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι εναπομείναντες όμηροι» της οργάνωσης, ανέφερε ακόμη ο Βεντρέλ χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε).

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Ιαπωνία στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε αλληλέγγυοι προς την Ιαπωνία και συνεργαζόμαστε στενά» με την κυβέρνηση στο Τόκιο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιάπωνες όμηροι ισλαμικό κράτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ