«Κόκκινη κάρτα» από Καρτάλη σε Ραγκούση - iefimerida.gr

«Κόκκινη κάρτα» από Καρτάλη σε Ραγκούση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιχμές κατά του Υπουργού Μεταφορών κ. Γ. Ραγκούση διατυπώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης και τον εγκαλεί για «επικίνδυνες και παρωχημένες απόψεις». Ο βουλευτής Μαγνησίας δηλώνει μεν ότι τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά υποστηρίζει ότι το άνοιγμα αυτό «πρέπει να γίνεται με κανόνες και κριτήρια που ορίζονται από την Πολιτεία σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση επαγγελματικούς φορείς».

Και συμπληρώνει αιχμηρά: «Η αντίληψη ότι τα κριτήρια θα τεθούν από την ελεύθερη αγορά και παρωχημένη είναι και επικίνδυνη». Τάσσεται υπέρ πληθυσμιακών και αντικειμενικών κριτηρίων στην απελευθέρωση και χαρακτηρίζει ως «ακατανόητη» την επιμονή του νομοσχεδίου στην παράλειψη πληθυσμιακών κριτηρίων.

Ο κ. Καρτάλης, ζητά από τον υπουργό να φέρει τις διατάξεις που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ως προς τη λειτουργία των ταξί (κριτήρια, εταιρικές μορφές, καθεστώς αδειών, κ.α.) σημειώνοντας ότι « η διεθνής εμπειρία δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά αντιθέτως να αξιοποιηθεί». Τονίζει ότι η απελευθέρωση ενός επαγγέλματος οφείλει να παρακολουθεί δύο, τουλάχιστον, βασικές αρχές: την κατοχύρωση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Προϋπόθεση για την απελευθέρωση ενός επαγγέλματος είναι η οργάνωση του με διαφανείς και επιστημονικά πλήρεις κανόνες.

Χαρακτηρίζει ως «προβληματικό» τον περιορισμό που επιβάλλει το νομοσχέδιο σε συγκεκριμένες μορφές σχημάτων (φυσικά πρόσωπα, συνεταιρισμοί ταξί, ΕΠΕ και Α.Ε) και επικρίνει το ν/σ Ραγκούση καθώς επιχειρεί να συνδυάσει την απελευθέρωση των αδειών με κριτήρια της αγοράς και τον «κρατικίστικο» άξονα της ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στις άδειες. «Ο διφυής αυτός χαρακτήρας επηρεάζει αρνητικά την πληρότητα του νομοσχεδίου και οδηγεί σε αντιφατικές διατάξεις» υποστηρίζει ο βουλευτής.

Ζητά η απελευθέρωση «να συνοδεύεται από την ελεύθερη μεταβίβαση άδειας ταξί, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση καθιέρωσης αντικειμενικών αξιών, κατ΄ αναλογία δηλαδή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων» υποστηρίζοντας ότι έτσι «αντιμετωπίζεται στη ρίζα του το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος» στις μεταβιβάσεις των αδειών».

Σημειώνει επίσης ότι το εύρος της απελευθέρωσης των αδειών ταξί δεν πρέπει να αγνοεί τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά μίας πόλης. Πάντως ο βουλευτής δηλώνει στην επιστολή του προς τον Γ. Ραγκούση ότι καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε απειλή εναντίον σας ή εναντίον των βουλευτών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ