Ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ διαδέχθηκε στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας τον αδελφό του Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών.
Ο Σαλμάν ο οποίος είναι 79 ετών και τον τελευταίο χρόνο είχε χριστεί πρίγκιπας, ορκίστηκε σήμερα, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αμπντουλάχ και θεωρείται πολύ πιο συντηρητικός από τον μετριοπαθή αδελφό του, ενώ στο «βιογραφικό» του έχει αμφιλεγόμενες δοσοληψίες με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί πως στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν οι Μουτζαχεντίν από τους οποίους ο Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε η πιο διάσημη προσωπικότητα, πολεμούσαν τη Σοβιετική Ένωση, ο ίδιος είχε συγκεντρώσει χρήματα με προορισμό τους μαχητές.
Ο Αμπντουλάχ (καθισμένος) και ο Σαλμάν (πρώτος δεξιά)
Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιόσεφ Μποντάνσκι «Μπιν Λάντεν: Ο άνθρωπος που κήρυξε τον πόλεμο στην Αμερική», ο Σαλμάν διατήρησε παράνομες επαφές με τον Μπιν Λάντεν για λογαριασμό του Ριάντ ώστε να διοχετευτεί η Σαουδαραβική στήριξη στους ισλαμιστές τζιχαντιστές παγκοσμίως».
Μάλιστα στο διάστημα μεταξύ 1998 - 2003, ήταν επικεφαλής μιας επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Παλαιστίνιων Μουτζαχεντίν με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το βιβλίο των Τζον Άλτερμαν και Καρίν Βον Χίπελ, «Κατανοώντας τις Ισλαμικές Φιλανθρωπίες». Τότε, εκείνο το γεγονός είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ.
Πάντως, εκτός από αυτούς τους δεσμούς με τους Μουτζαχεντίν, για τον Σαλμάν εκφράζονται ανησυχίες και για τη μεγάλη του ηλικία, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Υπάρχουν φήμες πως πάσχει από Αλτσχάιμερ και άνοια και οι φήμες αυτές έχουν αναζωπυρώσει άλλες πως ένα από τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορεί να λειτουργήσει ως «σκιώδης βασιλιάς».
Ο βασιλιάς Σαλμάν έχει 13 παιδιά από τρεις συζύγους. Με την πρώτη του σύζυγο η οποία πέθανε τον Ιούλιο του 2011, απέκτησε τον πρίγκιπα Φαχντ, τον πρίγκιπα Αχμέντ, τον πρίγκιπα Σουλτάν, τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ, τον πρίγκιπα Φαϊζάλ και την πριγκίπισσα Χούσα. Με τη δεύτερή του γυναίκα απέκτησε τον πρίγκιπα Σαούντ και με την τρίτη τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, τον πρίγκιπα Τούρκι, τον πρίγκιπα Χαλίντ, τον πρίγκιπα Ναγίφ, τον πρίγκιπα Μπαντάρ και τον πρίγκιπα Ρακάν.
Ο γιος του πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν διαθέτει κι ένα ιστορικό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος στην ιστορία Μουσουλμάνος αλλά και Αραβας-μέλος βασιλικής οικογένειας που ταξίδεψε το 1985 στο διάστημα.
Πάντως, κατά την τελετή ορκωμοσίας του, την πρώτη του ομιλία προς τον λαό του, ο νέος βασιλιάς Σαλμάν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους του.
«Θα παραμείνουμε, με την στήριξη του Θεού, στην ευθεία πορεία στην οποία αυτή η χώρα έχει προχωρήσει από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο βασιλιά Aμπντουλαζίζ και τους γιους του που τον διαδέχθηκαν», δήλωσε ο βασιλιάς Σαλμάν.
«Ο Θεός θέλησε να φέρω αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δίνει στήριξη», τόνισε ο 79χρονος μονάρχης.
Ο νέος βασιλιάς απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες τις οποίες έχει χωρίσει ο πόλεμος και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του και να τη θωρακίσει από οποιαδήποτε απειλή.
Παράλληλα, με βασιλικά διατάγματα διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Υπουργό Άμυνας και αυλάρχη διόρισε έναν από τους γιους του, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο βασιλιάς αποφάσισε να διατηρήσει άλλους υπουργούς, ανάμεσα τους των Εξωτερικών, του Πετρελαίου και των Οικονομικών στις θέσεις τους, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.
Ο Χάλεντ αλ-Τουουαϊτζρι, αυλάρχης επί βασιλείας του Αμπντάλα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.