Ο Γιώργος Αμυράς είναι υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι στη Β' Αθήνας.
Διαβάστε το άρθρο του:
Η ενωμένη Ευρώπη ξεκινά από μια ιδέα που φυτεύτηκε στη γηραιά ήπειρο 70 χρόνια πριν, και αφορά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ένωση ένωση των ευρωπαϊκών λαών μέσω μιας διαδικασίας που θα κρατήσει δεκαετίες και θα οδηγήσει στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εννοείται πως εμείς οι Ελληνες είμαστε και νιώθουμε ευρωπαίοι αλλά με μια διαφορά: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το παίζουμε Ευρωπαίοι μόνο εκεί που μας συμφέρει και να κωφεύουμε στα θέματα για τα οποία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να εξελιχθούμε.
Η Ελλάδα μαζί με την Αλβανία είναι οι μόνες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου όπου δεν επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά σπουδάζουν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά με υψηλό κόστος και σε λεφτά και σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού για τη χώρα μας. Φαντάζεστε την απήχηση ενός μεταπτυχιακού, στη Δημοκρατία για παράδειγμα, με ανοιχτές διαλέξεις στην Ακρόπολη ή την Πνύκα;
Η Ελλάδα επίσης καταδικάζεται με υψηλά πρόστιμα για τη διακριτική εφαρμογή των νόμων, όταν για παράδειγμα δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης που να καλύπτει τα συμβαλλόμενα μέρη σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, νομικής αναγνώρισης και αστικών δικαιωμάτων. Κάθε ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να διέπεται από ισονομία και ισότητα για όλους, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάλι μια κακή εξαίρεση.
Η Ελλάδα παραμένει μια θρησκόληπτη χώρα με την εκκλησία να αναμιγνύεται σε κρατικές λειτουργίες και το αντίστροφο. Στις συζητήσεις για την οικονομία ή τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει λόγο ο ιερέας που μας εξομολογεί, ούτε την απαραίτητη μόρφωση έχει, ούτε δουλειά του είναι να επηρεάζει τον πολίτη με λάθος κριτήρια. Η ιδιότητα εξάλλου του πολίτη συναντάται με την ιδιότητα του θρησκευόμενου στην εξασφάλιση του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας. Ας μείνει λοιπόν εκεί. Ο διαχωρισμός τους θα είναι ωφέλιμος τόσο για το κράτος όσο και την Εκκλησία.
Για να είσαι ευρωπαίος δεν φτάνει μόνο το κοινό νόμισμα και η εξασφάλιση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, είναι αναγκαία και η εναρμόνιση κοινωνικών νοοτροπιών και κρατικής λειτουργίας. Με την ψήφο μας την Κυριακή αποφασίζουμε για όλα αυτά τα ζητήματα και για πολλά περισσότερα που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες της ολοκλήρωσης».