Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έναρξη του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα θα ξεκινήσει αγορά ομολόγων από τον Μάρτιο του 2015.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ, οι αγορές ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής και θα κινούνται στο ποσό των 60 δισ. το μήνα. Συνολικά το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα αγγίξει τα 1,4 τρισ. ευρώ.
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι θα ισχύσουν ειδικά κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα.
«Τα σημερινά μέτρα θα αποτελέσουν αποφασιστική στήριξη για την σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεδμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα
«Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.
Σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών τραπεζών οι αγορές
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε, ακόμη, ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Αναλυτικά ο πίνακας με τη συμμετοχή των εθνικών τραπεζών στην ΕΚΤ
Οργή Βερολίνου για τις ανακοινώσεις
Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο δεν άργησε να έλθει, καθώς, ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, έβγαλε οργισμένη ανακοίνωση προτού τελειώσει η συνέντευξη Τύπου.
Ο Κουρτ Λάουκ σημείωσε ότι η ΕΚΤ κρύβει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μέσω της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής.
«Η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδονται όσοι έσπειραν φόβο και πανικό
Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι «διαψεύστηκαν όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό».
«Ολοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
Η ανασφάλεια λόγω εκλογών προκάλεσε εκροές 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη τριών δισεκατομμυρίων από τις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για ανασφάλεια λόγω των εκλογών, αλλά επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
«Δεν έχει λάβει ακόμη τις διαστάσεις του 2012. Αλλά το παρακολουθούμε», δηλώνει.
Κριστίν Λαγκάρντ: Η ποσοτική χαλάρωση ισχύει ήδη
Η ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ήδη λειτουργεί, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας κατά τη δεύτερη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κι εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι ένα από τα «καυτά» θέματα της ατζέντας στο Νταβός.
Σχολιάζοντας, λοιπόν, το τι θα κάνει ο Ντράγκι αλλά και τις επιπτώσεις του προγράμματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι προσδοκίες για την αγορά ομολόγων έχουν ήδη επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μέχρι ένα σημείο η ποσοτική χαλάρωση έχει ήδη φέρει αποτελέσματα», καθώς οι αποδόσεις είναι χαμηλές, εξήγησε η Λαγκάρντ.
Στο χολ του Νταβός παρακολουθούν από το κανάλι του Bloomberg τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Το έκανε tweet ο Νουριέλ Ρουμπινί, που είναι εκεί: