Συνεχόμενα είναι τα περιστατικά σκληρής νόμιμης τιμωρίας που αποδεικνύουν ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει μια χώρα προκλητικά καθηλωμένη σε ένα μακρινό και βάρβαρο παρελθόν.
Τελευταία «χτυπήματα» ήταν το μαστίγωμα του blogger Raif Badawi του οποίου το «έγκλημα» ήταν η ίδρυση και λειτουργία ιστοσελίδας αφιερωμένης στην προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, αλλά και τα πλάνα από το δημόσιο αποκεφαλισμό μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό.
Για πολλούς το σύστημα δικαιοσύνης του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει και πολλές διαφορές με την τιμωρία που επιβάλει το Ισλαμικό κράτος και η εξτρεμιστική ισλαμική ομάδα που εξαπολύει τον φόβο και τον τρόμο στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής.
Αυτή την εβδομάδα, το « Middle East Eye» η ειδησεογραφική ιστοσελίδα που είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Σαουδική Αραβία, παρουσίασε έναν πίνακα με εγκλήματα που διαπράττονται αλλά και την νόμιμη ποινή που προβλέπεται στο Ισλαμικό Κράτος και αντίστοιχα την τιμωρία που επιβάλεται στη Σαουδική Αραβία. Οι διαφορές είναι ελάχιστες.
- Η δολοφονία, ομοφυλοφιλία, βλασφημία και η προδοσία τιμωρούνται και στις δυο χώρες με θάνατο.
- H συκοφαντία και η χρήση του αλκοόλ στο Ισλαμικό κράτος τιμωρείται με 80 μαστιγώματα ενώ στην Σαουδική Αραβία την τιμωρία την επιλέγει ο δικαστής.
- Η μοιχεία στο γάμο και στις δυο χώρες τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολήσου.
- Η μοιχεία σε σχέση τιμωρείται από το Ισλαμικό κράτος με 100 μαστιγώματα και ένα χρόνο εξορία ενώ η Σαουδική Αραβία επιβάλει 100 μαστιγώματα.
- Οι κλέφτες και στις δυο χώρες τιμωρούνται με ακρωτηριασμό του χεριού ενώ για ληστεία επιβάλετε ακρωτηριασμός του άνω και του κάτω άκρου.
- Το Ισλαμικό κράτος τους ληστές που διαπράττουν και φόνο τους σταυρώνει ενώ η Σαουδική Αραβία τους επιβάλει θανατική ποινή.