Εχοντας μπει πλέον στο 2015, κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της εκδοτικής χρονιάς που τέλειωσε. Ποια ήταν τα βιβλία εκείνα που διαβάστηκαν πολύ; Ποια ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια ήταν εκείνα που βρήκαν μικρότερη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Ρωτήσαμε τους πιο αρμόδιους να απαντήσουν, τους ίδιους τους εκδότες, οι οποίοι με το ένστικτο, την αισθητική και τις επιλογές τους καθορίζουν τα διαβάσματα μας.
Στις ερωτήσεις του iefimerida απαντάει ο Αρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος.
1. Ποιο ήταν το best seller του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2014; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Τo «Πρόβες Πολέμου», μια νουβέλα γραμμένη με το γνωστό κοφτό ύφος του Διονύση Χαριτόπουλου και με την πειστικότητα που διακρίνει τον χειρισμό που επιφυλάσσει σε όλα τα θέματά του. Η επιτυχία οφείλεται στη δοκιμασμένη γραφή του συγγραφέα που έχει πείσει, πέρα από εμάς, μια μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού.
2. Ποιο ήταν για εσάς το πιο σημαντικό από τα βιβλία που εκδώσατε την τελευταία χρονιά; Ποιο βιβλίο από όλα όσα επιλέξατε να προτείνετε στο αναγνωστικό κοινό ξεχωρίζετε εσείς προσωπικά; Για ποιο λόγο;
Τα «Χίλια φθινόπωρα» του Γιάκομπ ντε Ζουτ, του Άγγλου συγγραφέα Ντέιβιντ Μίτσελ, γνωστού στο ελληνικό κοινό και από το μυθιστόρημά του «ο Άτλας του Ουρανού» (γυρίστηκε και στον κινηματογράφο). Ο Μίτσελ είναι υπόδειγμα σύγχρονης προσέγγισης στη μυθοπλασία: αφομοιώνει την κλασική παράδοση και ταυτόχρονα την υπερβαίνει, πείθοντας γι' αυτή την αναγκαιότητα μέσα από τη συναρπαστικό αποτέλεσμα που κάθε φορά κατορθώνει με τις ιστορίες του. Για καλή μας τύχη το ελληνικό αναγνωστικό κοινό φαίνεται ότι αναγνωρίζει το ταλέντο του.
3. Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο μέσα στο 2014 το οποίο σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό;
«Τα πινάκια της Επιδαύρου», του Κώστα Αλεξόπουλου, μια εξαιρετική μυθοπλασία που κινείται στον χώρο των ονείρων με μαγευτικό τρόπο, αλλά που δεν φαίνεται να αναγνωρίζει το ελληνικό κοινό, μαθημένο καθώς είναι, στην πλειονότητά του, στις εύκολες αναγνωστικές συνταγές.
4. Ποιο βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;
Το τελευταίο βιβλίο του Τόμας Πίντσον από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Νόλλα, «Ταξίδι στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ικαρος).
5. Ποιο θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό σας οίκο το 2015. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό
Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω επ' αυτού. Διαγκωνίζονται (και διαγωνίζονται) 3-4 βιβλία γι' αυτή την «πρωτιά».