Financial Times: Ποιες πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας θα επιβιώσουν μετά τις εκλογές - iefimerida.gr

Financial Times: Ποιες πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας θα επιβιώσουν μετά τις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο έρχεται, το παλαιό δεν φεύγει. Η κινούμενη άμμος των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμπαρασύρει τους πάντες. Για κάποιους οι ρίζες είναι τόσο γερές που μπορούν να κερδίσουν χρόνο και να επανέλθουν στο προσκήνιο. Κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλους πρωταγωνιστές.

Οι Financial Times κάνουν μια προβολή στο μέλλον και καταγράφουν το μέλλον των τριών βασικών πολιτικών δυναστειών της Ελλάδας. Πώς θα είναι μετά από χρόνια; Ποιοι θα έχουν βγει μπροστά και ποιοι θα χαθούν; Κατά τον αρθρογράφο Τόνι Μπάρμπερ, μπορεί ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας να προβάρει το κοστούμι του πρωθυπουργού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα οικεία πρόσωπα και ονόματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Παρά τα έξι χρόνια λιτότητας και των κινδύνων για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το παλαιό πολιτικό καθεστώς δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, σημειώνει με νόημα.

«Αρκετά μέλη των τριών δυναστειών που επιβλήθηκαν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά -Καραμανλής, Μητσοτάκης, Παπανδρέου- αναμένεται να κερδίσουν μια θέση στο νέο κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά ο δρόμος προς την εξουσία, είναι βέβαιο, πως κάποια ημέρα θα ανοίξει ξανά γι' αυτούς», αναφέρει συγκεκριμένα. Από το 1944 και εντεύθεν τρεις δυναστείες έχουν αναδείξει έξι πρωθυπουργούς που διαφέντευσαν τις τύχες της Ελλάδας για επτά και πλέον δεκαετίες. Κατά τον αρθρογράφο η δυναστεία που επέδειξε περισσότερη ανθεκτικότητα είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης

Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993. Η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2006 έως το 2009 καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ γυναίκα πολιτικός στην Ελλάδα. Κατεβαίνει και τώρα στις εκλογές, αλλά φαίνεται πως έφτασε ήδη στο «πικ» της καριέρας της.

Σε αντίθεση με τον 46χρονο αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, που προβάλει ως το ισχυρό όπλο της οικογένειας για την επόμενη ημέρα. Ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μια «ευχάριστη και έξυπνη προσωπικότητα που αναδείχθηκε ως ένα success story της απελθούσας κυβέρνησης». Για να συμπληρώσει ο Μπάρμπερ: «Όταν και όποτε φύγει ο Σαμαράς από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί αμέσως μετά την εκλογική ήττα, ο κ. Μητσοράκης θα είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει».

Επιπλέον προτρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά και τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη. Μπορεί να μην κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά στα 35 του εμφανίζεται ως μια διακριτή φιγούρα της Νέας Δημοκρατίας και έχει το χρόνο με το μέρος του. Η μοναδική από την οικογένεια Μητσοτάκη που δεν κατεβαίνει στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία είναι η ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντιγόνη Λυμπεράκη που κατέρχεται ως υποψήφια με το Ποτάμι.

Ο Καραμανλής

Η επιτομή της δύναμης στην οικογένεια Καραμανλή είναι φυστικά ο Κωνσταντίνος που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα μετά την μεταπολίτευση. Ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας και ήταν για περισσότερα από 14 χρόνια πρωθυπουργός και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ανιψιός του Κώστας έγινε πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009 σε μια κυβέρνηση που όπως σημειώνει ο αρθρογράφος που ακολούθησε καταστροφική δημοσιονομική πολιτική και βύθισε την Ελλάδα σε κρίση χρέους και στη συνέχεια στα πακέτα διάσωσης. Κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές και έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Όπως λέει ένα μέλος του κόμματος: «Θα μπορούσε να επιστρέψει, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως δεν το θέλει». Υπάρχει, όμως, ένας άλλος Καραμανλής, ο 40χρονος Κώστας που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές και δείχνει να έχει προοπτικές για το μέλλον. Εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση.

Ο Παπανδρέου

Η πολιτική δυναστεία με τις πιο μελαγχολικές προοπτικές είναι η οικογένεια Παπανδρέου. Μεταξύ του 1944 και του 2011 ο Γεώργιος, ο Ανδρέας και ο Γιώργος υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί. Ο 62χρονος Γιώργος παραιτήθηκε το 2011 και πλέον αποσύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα που παλεύει να μπει στη βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλο μέλος της οικογένειας να επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ