Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις απολύσεις, το δεύτερο εξάμηνο του 2011, αλλά αρνητική είναι η εικόνα και για τους μισθούς του 2012, σύμφωνα με την έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων για την Ελλάδα της Aon Hewitt, αμερικανικής εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
"Είναι η πρώτη χρονιά από τότε που η Aon Hewitt δημοσιεύει τη συγκεκριμένη έρευνα, που παρατηρούμε τόσο μεγάλο αριθμό εταιρειών που πάγωσαν τους μισθούς", αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt, Γιάννης Τσιλιγιάννης.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 33% των εταιρειών "πάγωσε" τους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους το 2011, ενώ το 16% έχει ήδη αποφασίσει πάγωμα μισθών και για το 2012. Επίσης, μία στις δύο εταιρείες πάγωσε τους μισθούς τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων.
Ωστόσο, ο κ. Τσιλιγιάννης επισημαίνει ότι από τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, αυτές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά μέσο όρο 3,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (5,5%) δόθηκαν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και ακολούθησαν οι κλάδοι της Υψηλής Τεχνολογίας (3,8%) και του Φαρμάκου (3,3%). Αυξήσεις, αλλά σε μικρότερα ποσοστά, έδωσαν και οι κλάδοι των Καταναλωτικών Προϊόντων (2,3%), της Ενέργειας (1,8%) και του Λιανικού Εμπορίου (1,0%).
Απαγοητευτικά είναι τα στοιχεία, που αφορούν τις μειώσεις προσωπικού, στις οποίες έχει προβεί ήδη το 45% των εταιρειών. Ένα επιπλέον 25% θα προβεί σε μειώσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει πως κλείνοντας το 2011, 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.
"Το 2012, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις πιθανές εντάσεις μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων και σωματείων", υπογραμμίζει ο κ. Τσιλιγιάννης, προβάλλοντας συγχρόνως το σημαντικό ρόλο του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, "το οποίο μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις εξελίξεις αυτές με εργαλεία και ενέργειες, που αποσκοπούν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων κινητοποίησης, δέσμευσης και αποδοτικότητας, των εργαζομένων. Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι οι μεταβλητές αμοιβές, η επικοινωνία του συνολικού πακέτου αποδοχών και η ουσιαστική εκπαίδευση των managers".
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου 2011 και κάλυψε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας στο δείγμα της 120 εταιρείες, με περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους.
Γ.Μπ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)