Οι μεγάλες γκάφες της παγκόσμιας οικονομίας -Οταν οι προβλέψεις πέφτουν έξω - iefimerida.gr

Οι μεγάλες γκάφες της παγκόσμιας οικονομίας -Οταν οι προβλέψεις πέφτουν έξω

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανδρες με όπλα, που ελέγχουν κάθε σπιθαμή του χώρου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο Νταβός. Ολα είναι σχεδόν έτοιμα για το φετινό Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα βρεθούν αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες και μεγάλες προσωπικότητες. Παραδοσιακά, εκεί γίνονται προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά αυτές δεν επαληθεύονται πάντα.

Το Οικονομικό Φόρουμ θα ξεκινήσει την Τετάρτη (21/1), με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και την κατάσταση στην ευρωζώνη να είναι ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις ανάμεσα στους 40 αρχηγούς κρατών και τους περισσότερους από 1.500 επιχειρηματίες και οικονομικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που θα βρεθούν εκεί.

Σίγουρα θα ακουστούν και κάποιες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Κάποιες από αυτές όμως έχουν αποδειχθεί εντελώς αποτυχημένες. Κάποιες από αυτές υπενθυμίζει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα.

Εννοείται πως κάποιες από αυτές αφορούσαν και την Ελλάδα. Οπως για παράδειγμα το 2012, όταν ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ εντός ενός έτους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρότι το Grexit έχει επανέλθει στην ατζέντα και του φετινού Φόρουμ του Νταβός, υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Ενα χρόνο νωρίτερα, η Γαλλίδα τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε ότι «η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση» καλώντας τις διεθνείς αγορές να εμπιστευτούν τη νομισματική ένωση και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων. Όπως αποδείχθηκε, η χρονιά υπήρξε κάκιστη από οικονομικής πλευράς και οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων θα απέφεραν μεγάλη κέρδη σε όσους έκλειναν τα αυτιά τους στις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Ομως, η χειρότερη πρόβλεψη όλων των εποχών, σύμφωνα με το Reuters, έγινε τον Ιανουάριο του 2008. Τότε, παρότι είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση στις ΗΠΑ με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, κανένας στο Φόρουμ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οκτώ μήνες μετά θα κατέρρεε ένας κολοσσός όπως η εταιρεία Lehman Brothers.

Η λίστα με αυτές τις... γκάφες είναι μακρά. Για παράδειγμα, το 2004 ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, υποσχέθηκε από το Νταβός ότι εντός μιας διετίας θα κατόρθωνε να απαλλάξει τον κόσμο από το φαινόμενο spam στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οπως παρατηρεί στο άρθρο ο Μπεν Χίρσλερ, «τα τρία δισεκατομμύρια χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως ακόμη περιμένουν».

Επίσης, πέρυσι, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στη χώρα του είχε «αλλάξει εντελώς». Δώδεκα μήνες αργότερα, η ιαπωνική οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση.

Παράλληλα, το 2014 κανείς στο Νταβός δεν μπορούσε να προβλέψει την εμπόλεμη κατάσταση στην Κριμαία, την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ή και την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ οικονομικό φόρουμ Νταβός προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ