Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κίνδυνο αποτυχίας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εάν δεν διευθετηθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης.
"Είμαστε αντιμέτωποι με την πιο σοβαρή κρίση αυτής της γενιάς, πρόκειται για έναν αγώνα για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθαυτή", προειδοποίησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν στις 21 Ιουλίου για την υλοποίηση ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα, τη στιγμή που η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία κωλυσιεργούν.
Από την άλλη πλευρά, "έχουμε ανάγκη η Ελλάδα να θέσει πλήρως σε εφαρμογή το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων", για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας , το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί μήνες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη οφείλει να επιταχύνει την οικονομική της ολοκλήρωση. "Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, όχι από λιγότερη Ευρώπη, μία ουσιαστικότερη ολοκλήρωση αποτελεί μέρος της λύσης", αλλά "δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του θα παρουσιάσουν προσεχώς μία μελέτη για τις πιθανές επιλογές στην έκδοση ευρωομολόγων, αυτού του μηχανισμού "αμοιβαιοποίησης" των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές της ως το μόνο μέσον για την οριστική διευθέτηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
"Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα επιλογές για την εισαγωγή ευρωομολόγων", είπε, διευκρινίζοντας ότι "ορισμένα θα μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο της παρούσας ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ άλλα θα χρειασθούν τροποποίηση της συνθήκης".
Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την τάση των μεγάλων χωρών, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, που επιδιώκουν την επίλυση μεταξύ τους της κρίσης χρέους και την μεταρρύθμιση της διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, διατηρώντας τους μοχλούς της λήψης αποφάσεων και αναμειγνύοντας το λιγότερο δυνατόν την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Η επανεθνικοποίηση των αποφάσεων της ευρωζώνης δεν αποτελεί καλή μέθοδο", είπε. Μόνο η κοινοτική, ευρωπαϊκή μέθοδος θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων, κατέληξε.