«Θηλιά» αποπληθωρισμού και στην Ελλάδα - iefimerida.gr

«Θηλιά» αποπληθωρισμού και στην Ελλάδα

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο με τυμπανοκρουσίες δεν υποδέχονται οικονομικοί αναλυτές (και) στην Ελλάδα τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αρνητικός πληθωρισμός έχει «ριζώσει» για τα καλά, αφού οι συνεχείς μειώσεις τιμών δεν συνεπάγονται απαραιτήτως θετικές εξελίξεις για την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε κρούσει προ μηνών το καμπανάκι του κινδύνου στην ΕΚΤ και στους Ευρωπαίους για το «τέρας»- όπως το είχε χαρακτηρίσει- του αποπληθωρισμού, που απειλεί να καταπιεί τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας άρα και της Ελλάδας.

Σε μελέτη της Eurobank, με φόντο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν αρνητικό πληθωρισμό 2,61%, επισημαίνεται ότι ο αποπληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς ως ένα βραχυχρόνιο φαινόμενο κι όσο συνεχίζεται η πτωτική πορεία του επιπέδου των τιμών τόσο περισσότερο θα καλλιεργούνται προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών και τόσο περισσότερο θα μειώνεται η ζήτηση στην οικονομία.

«Η ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου έχει θετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εντείνει την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη», τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας οδηγεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις σε «κατάσταση αναμονής» κι αυτό η αναμονή συνεπάγεται αναβολή των δαπανών κατανάλωσης και επένδυσης, οπότε και μειωμένης ζήτησης και χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πληθωρισμός ΕΛΣΤΑΤ Eurobank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ