Γλέζος στην Le Soir: «Ακούς αυτό τον θόρυβο; Η Ιστορία σου χτυπάει την πόρτα» - iefimerida.gr

Γλέζος στην Le Soir: «Ακούς αυτό τον θόρυβο; Η Ιστορία σου χτυπάει την πόρτα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τίτλο «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα», η βελγική εφημερίδα «Le Soir» προσπαθεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τα μάτια τεσσάρων ευρωβουλευτών.


[Αποσπασματα από το άρθρο]:
«Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα».

Τα μάτια του Μανόλη Γλέζου φωτίζονται. Ένα πονηρό χαμόγελο σκάβει ακόμη περισσότερο τις ρυτίδες του προσώπου του. Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -είναι 92 χρονών- κάνει μία παύση, μέχρι η βοηθός του να μεταφράσει τα λόγια του. Και συνεχίζει, πάντα στα ελληνικά:

«Το ζήτημα είναι το εξής: Τι θα κάνουμε; Θα ανοίξουμε την πόρτα ή θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο γεγονός;»
(…) Ο Μανόλης Γλέζος διαισθάνεται τον άνεμο αλλαγής που φυσάει στην Ευρώπη. Δεν είναι πρωτιά για αυτόν τον επαναστάτη, εικόνισμα της αντίστασης ενάντια στους ναζί και μεγάλο οπαδό της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτή τη φορά όμως, θα μπορούσε να είναι η καλή ευκαιρία. Κατά την άποψή του, στις 25 Ιανουαρίου, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες θα ψηφίσουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, εκείνο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Είμαι 100% σίγουρος. Το 2002, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε μόνο το 4% των ψήφων και ήμουν ο μόνος που πίστευα ότι θα φτάναμε το σκορ που πραγματοποιεί σήμερα. Κανείς δεν με πίστευε. Μου έλεγαν ότι είμαι ουτοπιστής…». Αυτή τη φορά χαμογελάει ανοιχτά.
«Δεν πρέπει μόνο να λάβουμε 50 επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πλειοψηφία, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο να αντικαταστήσει ένα άλλο κόμμα, αλλά να δώσουμε απευθείας την εξουσία στο λαό».
(…) Δημ. Παπαδημούλης: «Όταν εξηγούμε, π.χ., ότι μετά από πέντε χρόνια ύπαρξης του προγράμματος λιτότητας, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 180% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν στο 125%... Και όμως, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βρει λύση στο πρόβλημα του χρέους! Η ύφεση έπρεπε να φτάσει στο 14%. Φτάσαμε στο 25% σήμερα. Η ανεργία επίσης έπρεπε να φτάσει στο 14%, ενώ είμαστε στο 26% σήμερα και στο 55% ποσοστό ανεργίας για τους νέους. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα που κάνει κακό στην οικονομία και την κοινωνία μας»
(…) Την προηγούμενη ημέρα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν πρόεδρος σε μία μικρή σύσκεψη των ευρωβουλευτών του κόμματός του, για να οργανώσει τη συμμετοχή τους στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία. Ενώ ορισμένοι θα μεταβούν στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη μία ή την άλλη συζήτηση, άλλοι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο για «να προωθήσουν τις ιδέες του κόμματος έναντι των καρικατούρων που κυκλοφορούν». «Πρόκειται για προπαγάνδα του τρόμου που δημιουργούν οι αντίπαλοί μας», εξηγεί ο κ. Παπαδημούλης. «Μας παρουσιάζουν ως ένα είδος τέρατος, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει. Αλλά κοιτάξτε: δεν αποτελούμε καλή λύση ούτε για τους τραπεζικούς, ούτε για την άκρα δεξιά, ούτε για τις δεξιές κυβερνήσεις…».
(…) «Δημιουργούμε την αριστερά του 21ου αιώνα, αντλώντας συμπεράσματα από τις αρνητικές και θετικές εμπειρίες των αριστερών στο παρελθόν», συνεχίζει. Με ένα κόμμα όπως το Podemos στην Ισπανία (το οποίο δημιουργήθηκε από το κίνημα των Αγανακτισμένων και συναντά τεράστια λαϊκή επιτυχία με 28,3% της πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα στις ισπανικές δημοσκοπήσεις), ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την Αριστερά στην Ευρώπη.
(…) Εάν ακούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, είναι κυρίως λόγω των θέσεών του ενάντια στη λιτότητα, κεντρική θέση του προγράμματός του. Σύμφωνα με τον Κώστα Χρυσόγονο, τα πράγματα είναι απλά: «Η λιτότητα είναι ένα φάρμακο πιο επικίνδυνο από το κακό που υποτίθεται ότι θεραπεύει». Αγανακτεί με την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού χαρακτηρίζοντας τα προγράμματα «προγράμματα δολοφονικής λιτότητας», μιλώντας για «παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» και για «νέα μορφή αποικίας» της Ελλάδας.
(…) «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία…Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πορείας και δύο είναι οι επιλογές, διευκρινίζει ο κ. Παπαδημούλης. Είτε επιστρέφουμε στις βάσεις της Ε.Ε.: Σύγκλιση, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, που είναι η προσέγγιση της αριστεράς. Είτε καταστρέφουμε την Ένωση και τη Δημοκρατία. Είναι η επιλογή της άκρας δεξιάς».
(…) Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ένα είναι βέβαιο: Οι ελίτ δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως έκαναν στο παρελθόν, διότι απλούστατα οι λαοί απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας… Αισθάνομαι τυχερός που είμαι Έλληνας αυτή τη στιγμή. Είμαι εδώ μόνο και μόνο για να ζήσω αυτή την ιστορική στιγμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μανώλης Γλέζος Le Soir
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ