Μπορεί το Μπάκινγχαμ, το πιο γνωστό ευρωπαϊκό παλάτι να εκτιμάται ότι αξίζει 295 εκατ. λίρες ωστόσο μοιάζει να... ωχριά μπροστά στην περιουσία άλλων πολύ πλουσιώτερων ηγεμόνων.
Πολύ μεγαλύτερη των ευρωπαϊκών είναι οι περιουσίες των πριγκιπικών οικογενειών του Ντουμπάι, του Μπρουνέι, του Αμπού Ντάμπι και της Σαουδικής Αραβίας.
Και όχι μόνο οι περιουσίες των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων δεν συγκρίνονται με αυτές της πριγκιπικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής αλλά και αυτές που υπερισχύουν οικονομικά στην Ευρώπη δεν είναι αυτές που όλοι... φαντάζονται. Για παράδειγμα, πρώτος στη λίστα με τους πλουσιότερους δεν είναι ο βασιλικός οίκος της Βρετανίας, αλλά του... Λιχτενστάιν.
Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της ΕΕ: Λιχτενστάιν
Με περιουσία που αγγίζει τα 4,9 δισ. λίρες, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η δυναστεία του μικροσκοπικού Λιχτενστάιν είναι μακράν η πλουσιότερη στην Ευρώπη.
Με επικεφαλής τον πατριάρχη πρίγκιπα Χανς Ανταμ ΙΙ, σχεδόν το σύνολο του πλούτου της οικογένειας προέρχεται από τραπεζικές εργασίες (αν και η οικογένεια διαθέτει και τεράστιες εκτάσεις γης και μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης). Το 2004, η βασιλική οικογένεια του πριγκιπάτου δαπάνησε 28 εκατ. δολάρια για να ανακαινίσει ένα βιενέζικο παλάτι ώστε να στεγάσει την περίφημη συλλογή της έργων τέχνης, την οποία το περιοδικό Forbes χαρακτήρισε ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης του κόσμου», η οποία μετρά 1.600 περίπου έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Ο πρίγκιπας ξοδεύει πάνω από 18 εκατ. δολάρια τον χρόνο για την τέχνη.
Τα περισσότερα χρήματα της οικογένειας προέρχονται από την LGT, τη μεγαλύτερη οικογενειακή επιχείρηση ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, η οποία έχε σήμερα επενδύσεις σε όλο τον κόσμο που ξεπερνούν τα 40 δισ. λίρες και έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν.
Ο 69χρονος βασιλιάς ανέλαβε τα ηνία της χώρας του το 1989 όταν ο πατέρας του Φρανς Τζόζεφ ΙΙ παραιτήθηκε. Οι φορολογούμενοι του Λιχτενστάιν δεν χρηματοδοτούν τη βασιλική οικογένεια, με τον βασιλιά της μικροσκοπικής αυτής χώρας να λέει συχνά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «ότι αναγκάζεται να εργάζεται σκληρά το πρωί για να μπορεί να αντέξει οικονομικά ότι το απόγευμα πρέπει να βασιλεύει». Από το 2004 ο Χανς Ανταμ πέρασε τιςτις καθημερινές ευθύνες διακυβέρνησης στον γιο του, πρίγκιπα Αλόι
Το κάστρο Vaduz, ένα παλάτι χτισμένο τον 12ο αιώνα, είναι η βασιλική κατοικία των ηγεμόνων του κρατιδίου από το 1938, η οποία «επιβλέπει» όλη τη Vaduz, την πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν.
Φτωχότερη βασιλική οικογένεια: Νορβηγία
Μετά την ανεξαρτησία της από τη Σουηδία το 1905, η Νορβηγία ζήτησε από τον πρίγκιπα Καρλ, δεύτερο γιο του τότε διαδόχου Φρέντερικ της Δανίας να αναλάβει το θρόνο, κάτι και το οποίο έκανε υπό το όνομα Χαακόν VII.
Σήμερα, η νορβηγική βασιλική οικογένεια, εκτός από τα λίγα μετρητά, διαθέτει και ένα βασιλικό τρένο, δυο σπίτια στο Οσλο και κάποια ακόμη ακίνητα στο Φρεντρικστάντ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Πλουσιότερη στην Σκανδιναβία -Σουηδία
Υπό την... ηγεσία του 69χρονου Βασιλιά Καρόλου XVI Γκουστάβ, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας είναι η πλουσιότερη και η πιο λαμπερή της Σκανδιναβία και η πέμπτη πλουσιότερη στην Ευρώπη.
Εκτός από την προσωπική περιουσία των 27,5 εκατ. λίρες η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας μπορεί να υπερηφανεύεται και για το παλάτι των 600 δωματίων στη Στοκχόλμη, αν και ο Γκουστάβ και η σύζυγός του κατοικούν σε ένα άλλο, ελαφρώς μικρότερο.
Συνολικά, η σουηδική βασιλική οικογένεια έχει στη διάθεσή της 11 παλάτια σε κάθε γωνιά της Σουηδίας, αλλά και ένα εκπληκτικό σπίτι στο νησί της Βαλτικής Ολαντ. Επίσης, έχουν μια βίλα στη Γαλλία και ένα σαλέ στο θέρετρο Τζάμτλαντ στα σύνορα Σουηδίας-Νορβηγίας.
Πλουσιότερο πριγκιπάτο -Μονακό
Παρά το γεγονός ότι κυβερνά μια από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό είναι ένας από τους πλουσιότερους βασιλείς του κόσμου με προσωπική περιουσία στη χώρα του που ξεπερνά τα 650 εκατ. λίρες.
Ο Αλβέρτος και η οικογένειά του θεωρείται ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους το ένα τέταρτο της γης του Μονακό. Επίσης, έχει πολλά κτήματα στη Γαλλία, μια εντυπωσιακή συλλογή από αυτοκίνητα αντίκες, μια πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων και μετοχές στο θέρετρο του Μόντε Κάρλο.
Την περιουσία του Αλβέρτο θα λάβει ο νεογεννηθείς διάδοχος του θρόνου Ζακ. Οχι όλη βέβαια καθώς ένα κόμμάτι θα πάει στην δίδυμη αδελφή του Μαρία Τερέζα Γαβριέλλα, αλλά και στα νόθα παιδιά του Αλβέρτου Τζασμίν Γκρέις Γκριμάλντι και Αλεξάντερ Κοστ.
Το πλουσιότερο μέλος βασιλικής οικογένειας χωρίς... χώρα
Εχει μια περιουσία 2 δισ. λιρών. Αλλά δεν έχει χώρα να διοικήσει. Ο λόγος για τον Αλβέρτο, τον 12ο πρίγκιπα του Thurn und Taxis.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος έγινε επικεφαλής της δυναστείας το 1990, σε ηλικία 31 ετών λόγω του ξαφνικού θανάτου του πατέρα του.
Η περίεργη αυτή βασιλική οικογένεια έχει στη διάθεσή της ακίνητα, μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, μια εταιρεία τεχνολογίας και 30.000 εκτάρια δάσους στη Γερμανία.
Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο 31χρονος με τις σπουδές σε οικονομία και θεολογία έχει αφοσιωθεί στους αγώνες αυτοκινήτων. Στους διάφορους διαγωνισμούς συμμετέχει με τη Γερμανία.