Οι περιφέρειες που θα κρίνουν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές - iefimerida.gr

Οι περιφέρειες που θα κρίνουν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει να παγιώνεται στις (+/-) 3,5 μονάδες, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις και πλέον τα κόμματα στρέφουν την προσοχή τους στις περιφέρειες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους και η οποία θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Καθοριστικό το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι περιφέρειες της Αττικής

Η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων είναι η Αττική καθώς εκεί προσέρχεται στις κάλπες το 1/3 του συνόλου των ψήφων πανελλαδικά. Γι αυτό και τα επιτελεία των κομμάτων δίνουν μάχη στις γειτονιές της Αθήνας, αφού τα δυτικά προάστια, ο Πειραιάς και η Περιφέρεια Αττικής θα κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα, αφού η Κουμουνδούρου αυτό που επιθυμεί δεν είναι απλώς να βγει πρώτο κόμμα, αλλά να έχει και αυτοδυναμία. Από την άλλη η ΝΔ προσπαθεί να ψαλιδίσει τη διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στη κόμμα του Αλέξη Τσιπρα.

  • Στο σύνολο της περιφέρειας Αττικής το σύνολο των εδρών είναι 87 και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο προβάδισμα, ωστόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής η ΝΔ επιχειρεί να μειώσει τη διαφορά. Στην Α Αθηνών στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα κρατήσουν το προβάδισμα που είχαν, ενώ στο υπόλοιπο εκτιμούν ότι θα κερδίσουν από τη Χρυσή Αυγή ψηφοφόρους.
  • Στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με σύνολο 49 εδρών παραδοσιακά το προβάδισμα έχει η ΝΔ.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης το σύνολο εδρών είναι 16 έδρες. Εκεί το παιχνίδι αφορά κυρίως την κεντροαριστερά και αστάθμητος παράγοντας είναι το κόμμα Παπανδρέου.

Καθοριστική η Αττική και για το τρίτο κόμμα

Οι περιφέρειες της Αττικής πάντως δεν είναι καθοριστικές μόνο για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά και για το κόμμα που θέλει η καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής 25 Ιανουαρίου να το βρει στην τρίτη θέση. Μάλιστα για την 3η θέση οι διεκδικητές είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι αυτοί που διεκδικούν τις δύο πρώτες.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ενεργοποιείται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες με στόχο κυρίως του νέους ψηφοφόρους που αναζητούν νέες λύσεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν στους κομματικούς σωλήνες.

Και το ΠΑΣΟΚ όμως ελπίζει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, τους οποίους ελπίζει να φέρει ξανά στην κάλπη, σε ότι αφορά αυτούς που δεν ψήφιζαν, αλλά και στην παράταξη όσους είχαν πάει σε άλλα κόμματα. Ενδεικτικό είναι πως στην Β΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ έχει ενεργοποιήσει τα βαριά χαρτιά του όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι αριθμοί στις περιφέρειες που βγάζουν κυβέρνηση

Η Αττική με τα 2.843.000 ψηφοφόρους κρίνει πολλά, ο νικητής έχει σημαντικό προβάδισμα.
Σημαντικό προβάδισμα ωστόσο μπορούν να δώσουν και οι 1.660.000 ψηφοφόροι της Κεντρικής Μακεδονίας. Κλειδί στις εκλογές αποτελούσε πάντα και συνεχίζει να αποτελεί η περιφέρεια της Κρήτης. Οι 535.000 ψηφοφόροι είναι μια μεγάλη δεξαμενή που επιθυμούν να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν οι μεγάλοι μονομάχοι.

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα κομματικά επιτελεία, «ξεσκονίζουν» με αγωνία τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ώρων προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους την τελευταία εβδομάδα.

Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία οι αναλύσεις συμπίπτουν σε ορισμένα δεδομένα, αν και αποκλίνουν σε κάποια άλλα.

Ολες οι μετρήσεις συγκλίνουν στην πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δυσπιστία που δείχνει το εκλογικό σώμα στις δημοσκοπήσεις.

«Ολα δείχνουν σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανατρέπεται» λένε οι περισσότεροι «εκλογολόγοι».

  •     Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία,
  •     Αλλοι ότι είναι ακόμη μακριά από το να την αγγίξει
  1.     Οι πρώτοι εκτιμούν ότι με το ρεύμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πόλωση που έχει δημιουργηθεί θα αγγίξει πολύ υψηλά ποσοστά (πάνω από 35%) κάτι που θα του διασφαλίσει την αυτοδυναμία.
  2.     Οι δεύτεροι, επικαλούνται τα ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα κινηθούν συνολικά στο 10% ή και πιο κάτω. Με το εκλογικό σύστημα που ισχύει αν τα κόμματα που δεν ξεπεράσουν το όριο του 3% κινηθούν στα επίπεδα των ευρωεκλογών συγκεντρώνοντας 19,02%, τότε το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 33% διασφαλίζοντας 152 έδρες.

Δείτε τα ποσοστά που δίνουν στα κόμματα οι κρυφές δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

Πόσες βουλευτικές έδρες αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια

Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από το αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας δια του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών, οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες.

Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των δημοτών δια του εκλογικού μέτρου, αποτελεί τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Οι έδρες που απομένουν αδιάθετες προστίθενται ανά μία ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των διακοσίων ογδόντα οκτώ (288) εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζουν κατά σειρά το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περιφέρειες εκλογές 2015 κάλπες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ