Δραματικό SOS Χαρδούβελη: Κινδυνεύουμε με «βρώμικη έξοδο» - iefimerida.gr

Δραματικό SOS Χαρδούβελη: Κινδυνεύουμε με «βρώμικη έξοδο»

 Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματικό SOS απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουμε με «βρώμικη έξοδο» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους μας – αν εκλεγεί – να υπάρξει μια νέα εξάμηνη παράταση για το πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γκίκας Χαρδούβελης αποκάλυψε πως οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του περασμένου μήνα, επειδή θεωρούν πως ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός. «Βαδίζουμε σε μια λεπτή γραμμή» υποστήριξε στην εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι η χρηματοοικονομική θέση της χώρας επί του παρόντος φαίνεται δύσκολη, καθώς τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί σε μόλις 2 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη «χτυπήσει ταβάνι» στο σκέλος των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, και τα οποία ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε έκκληση να μην επικρατήσει εφησυχασμός: «Απευθύνω προειδοποίηση, επειδή υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρωθούν τα κεφάλαια για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται». Προειδοποίησε επίσης ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες» κατά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν είναι εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι το Grexit ως μια πραγματική επιλογή» αλλά προειδοποίησε πως «παρ 'όλα αυτά, λόγω των βραχυπρόθεσμων περιορισμών που περιγράφονται, ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Ελπίζω μόνο να επιτευχθεί η εξισορρόπηση γρήγορα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ