Οι προφανείς δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή της νέας έκτακτης εισφοράς σε βάρος των ακινήτων οδήγησαν την κυβέρνηση να αθετήσει για μια ακόμη φορά δέσμευσή της, καθώς χθες δεν έγινε τελικά δυνατό να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.Προφανώς δεν είναι μόνον ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη μια απόφαση υπό το ασφυκτικό βάρος των πιέσεων της Τρόικα για μέτρα εδώ και τώρα. Είναι επίσης ο φόβος των αντιδράσεων καθώς και η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του να υποστηρίξει τέτοιου είδους μέτρα.
Δεν είναι άλλωστε άσχετη η πληροφορία ότι το μέτρο αυτό είχε συζητηθεί ξανά πριν από μερικούς μήνες και η εφαρμογή του εγκαταλείφθηκε αφενός γιατί και τότε εκφράστηκαν αμφιβολίες περί της δυνατότητας των μηχανισμών να το υποστηρίξουν και αφετέρου γιατί δεν το είχε προκρίνει η Τρόικα. Ο λόγος ήταν ότι δεν επιθυμούσε -τουλάχιστον τότε- σε αυτοτελή φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά σε μόνιμες περιστολές δαπανών που θα βοηθούσαν στην σταδιακή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο Οικονομικών σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι από την καταβολή του νέου αυτού διετούς τέλους, ότι αυτό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις για φέτος και ότι -το σημαντικότερο- ότι δεν θα λαμβάνεται η παλαιότητα του ακινήτου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις για κανέναν. Ετσι, όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό ανεξαρτήτως του έτους κατασκευής.
Πάντως, από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρίας για την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών και για να επιβληθεί με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να το αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.
Ανεξαρτήτως αυτών τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν -από την κυβέρνηση- για το νέο αυτό χαράτσι, παραμένουν και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.
- Πως θα ξεχωρίσει η ΔΕΗ τους πολύτεκνους και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.) προκειμένου να εφαρμοστούν τα κοινωνικά κριτήρια που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
Δηλαδή, πως γνωρίζει τελικά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε ρολογιού και ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση. Αν δηλαδή ο ενοικιαστής είναι πολύτεκνος τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (αφού αυτόν τελικά βαρύνει η εισφορά) θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα ή καθόλου χρήματα;
Και σε αντίθετη περίπτωση αν ο ενοικιαστής στο όνομα του οποίου είναι το ρολόι δεν είναι πολύτεκνος θα επιβαρυνθεί περισσότερο ο -ενδεχομένως- πολύτεκνος ιδιοκτήτης.
- Τι θα γίνει στις περιπτώσεις των ενοικιαστών εκείνων που δεν καταβάλλουν -λόγω οικονομικής αδυναμίας- το συμφωνημένο ενοίκιο ή αρνούνται να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα;
- Τι θα γίνει με τα οικήματα εκείνα που είναι κλειστά και έχουν διακόψει την παροχή της ΔΕΗ, για να μην πληρώνουν ούτε καν το πάγιο;
- Τι θα γίνει με τους περίπου 250.000 που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ και έχουν προσφύγει σε ιδιωτικές εταιρείες;
- Πως θα αποκτήσει επίφαση έστω κοινωνικής δικαιοσύνης το μέτρο όταν κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στη ΔΕΗ είναι και τα πραγματικά; Το αντίθετο μάλλον.
- Τι θα γίνει με τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στις Τράπεζες είτε λόγω κατάσχεσης είτε λόγω της μεθόδου του lease back και είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα.