Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια, ως αποτέλεσμα του αβεβαίου κλίματος που προκαλούν οι επικείμενες αγορές, είναι ότι έχουν σταματήσει οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών χρεών.
Έτσι πέραν της δεδομένης υστέρησης εσόδων που παρατηρείται στα κρατικά ταμεία από μη πληρωμή φόρων, έρχεται και αυτή η διάσταση να σχηματοποιήσει μια κατάσταση οικονομικής «αδράνειας». Όπως σημειώνει το Capital.gr, αρμόδια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως ενώ αρχικά υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, πλέον οι ίδιοι οι αιτούντες έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να παγώσουν τα αιτήματά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό περιβάλλον.
Αν και με ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανειών, τον περασμένο Νοέμβριο, η κίνηση στις τράπεζες αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μηδενική ανταπόκριση. Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η επιτάχυνση των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων επείγει, καθώς με το 30% των επιχειρήσεων να έχουν ήδη κατεβάσει ρολά από την κρίση, είναι άμεσο και γενικότερο το συμφέρον να ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις είναι κατά βάση υγιείς και έχουν «τσακίσει» από τις επιπτώσεις της κρίσης και τον υψηλό δανεισμό.
Για να μπορέσει για μεγάλη επιχείρηση να μπει στο καθεστώς ρυθμίσεων θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Προηγουμένως όμως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησής τους, έστω και αν με αυτό συμφωνούν με οριακή πλειοψηφία οι πιστωτές τους. Δηλαδή αν συμφωνήσουν οι πιστωτές που κατέχουν το 50,1% των οφειλών μιας επιχείρησης, η επιχείρηση μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές της. Και η ρύθμιση είναι υποχρεωτική για όλους τους πιστωτές, δηλαδή και για τους πιστωτές που κατέχουν το άλλο 49,9% οι οποίοι δεν έχουν προσυπογράψει τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, η ασυμφωνία των πιστωτριών τραπεζών ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό για το ότι δεν προχώρησαν κατά το παρελθόν ουσιαστικές ρυθμίσεις των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων.
Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οι ρυθμίσεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Σε αυτές μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στις 31/12/2013 είχαν πωλήσεις μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Μπορούν να ζητήσουν διαγραφή οφειλών εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη, δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων θα γίνονται εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου του 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης και είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.