Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για τους ανθρώπους του Charlie Hebdo. Η αιματηρή επίθεση στα γραφεία του περιοδικού έχει στιγματίσει για πάντα όσους επέζησαν από αυτή. Ομως το ίδιο το περιοδικό δείχνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πρώτα από όλα, οι αντιδράσεις που προκαλεί.
Το «τεύχος των επιζώντων», που κυκλοφόρησε την Τετάρτη και εξαντλήθηκε μέσα σε λίγη ώρα, δεν το είδαν όλοι με καλό μάτι. Στο μουσουλμανικό κόσμο, το εξώφυλλο με το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ- όπως αναμενόταν- προκάλεσε αντιδράσεις, με κάποιους να κάνουν λόγο για απερίσκεπτη πρόκληση και προσβολή.
Μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν την απόφαση του περιοδικού να δημοσιεύσει σκίτσο του προφήτη και προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος τροφοδότησης θρησκευτικών εντάσεων. Ο τύπος στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες δεν δημοσίευσε το εξώφυλλο. Ακόμη και στην Τουρκία, όπου η εφημερίδα Cumhuriyet κυκλοφόρησε με τετρασέλιδο ένθετο το Charlie Hebdo, δεν συμπεριέλαβε το σκίτσο του προφήτη, ενώ η αστυνομία εισέβαλε στο πιεστήριο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα δημοσιευθεί κάτι που δεν... έπρεπε. Την ίδια ώρα, τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσίευση του εξωφύλλου σε ιστοσελίδες της χώρας.
Στη Γαλλία, μουσουλμάνοι ηγέτες έκαναν έκκληση για ηρεμία. Σε δηλώσεις τους σε γαλλικά ΜΜΕ εξέφρασαν ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει το τεύχος στην κοινότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς που προειδοποιούν ότι μπορεί να αναμοχλεύσει το μίσος, είναι και το Ισλαμικό ερευνητικό κέντρο στο Κάιρο.
Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου και ο εκείνος της Ιερουσαλήμ καταδίκασαν το εξώφυλλο. Στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μαρζιέχ Αφκάμ προειδοποίησε ότι το σκίτσο προκαλεί τους μουσουλμάνους και αυτό μπορεί να εντείνει τον φαύλο κύκλο του εξτρεμισμού.
Στη Βρετανία, 50 μουσουλμάνοι ηγέτες συμβούλευσαν τους πιστούς να εκφράσουν τη «δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για τη διακωμώδηση της πίστης τους με ειρηνικό τρόπο».