Κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το Δεκέμβριο η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2014 οι προβλέψεις να έχουν πέσει έξω κατά 1,3 δισ ευρώ, ξεπερνώντας και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη στάση πληρωμών.
Από το ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι ακόμα κι έτσι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ- ήδη ο πήχης κατέβηκε από το 1,8%- αφήνοντας ωστόσο ανοικτό «παράθυρο» για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις εάν στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. νέες εκλογές) που βάλουν στον «πάγο» τις πληρωμές και τις εισπράξεις.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλο μέρος αυτής της υστέρησης και συγκεκριμένα 300 εκατ. ευρώ, οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα ήτοι τη «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έχει φέρει μειώσεις και στις εγχώριες λιανικές τιμές των καυσίμων και ακολούθως στα έσοδα του ΦΠΑ. Το κακό για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το σενάριο, με βάση το οποίο έχουν γίνει οι υπολογισμοί του ΦΠΑ καυσίμων το 2015, απέχει πάνω από 50 δολάρια από τις τρέχουσες διεθνείς τιμές και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναθεωρηθούν στο Μεσοπρόθεσμο οι προβλέψεις των εν λόγω εσόδων.
Η υπόλοιπη υστέρηση προέρχεται κυρίως από το φόρο εισοδήματος, ειδικότερα των παρελθόντων οικονομικών ετών και αυτό αν μη τι άλλο είναι ασφαλής δείκτης για τη στάση πληρωμών που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο του 2014. Οι ελπίδες του ΓΛΚ είναι να πάνε καλά οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ και των νέων ρυθμίσεων οφειλών τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αν και τα έως τώρα στοιχεία φανερώνουν «κόπωση».
Πέρα από τον σκληρό πυρήνα των εσόδων, που δείχνουν προς τα πού πορεύεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αναμφίβολα προκαλεί αίσθηση ότι το σύνολο των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση 3,9 δισ ευρώ, η οποία οφείλεται κατά 1,9 δισ ευρώ στη μη καταβολή των κερδών του Ευρωσυστήματος όπως είχαν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι, κατά 234 εκατ. ευρώ στις αυξημένες επιστροφές φόρου και κατά 424 εκατ. ευρώ στις μειωμένες εισροές κοινοτικών πόρων. Ως εκ τούτου, η απόκλιση κατά 3 δισ ευρώ από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν προκαλεί έκπληξη.