Στην αντεπίθεση πέρασε η Κουμουνδούρου και απαντάει στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τις βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες της χώρας -τα ομόλογα που λήγουν Μάρτιο και Απρίλιο-, αλλά και για τις καταθέσεις και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση για σπέκουλα και τονίζει πως ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δις. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψους του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δις (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση). Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Συγκεκριμένα:
- Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δις. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.
- Κακώς το Υπ. Οικ. επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.
- Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δις.
Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος. Για αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις.
- Η πρώτη λύση είναι να κλείσουν τα κενά με νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέα δάνεια.
- Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας κοινά επωφελούς λύσης με τους δανειστές που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
Επίθεση σε Σαμαρά
Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έδωσε όρκους πίστης στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, αδύναμος να ψελλίσει την οποιαδήποτε διαφορετική στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Χαρακτηρίζει ανοησία τη συζήτηση για το χρέος, το οποίο εξακολουθεί να το θεωρεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι -ευνοϊκές για τη χώρα- φωνές που ζητούν το κούρεμά του. Ευτυχώς για τη χώρα, θα έχει σύντομα μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς και να υπερασπιστεί το αίτημα των πολιτών για αλλαγή πολιτικής.Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στην δημοκρατική ανατροπή από τις δυνάμεις της δικαιοσύνης , της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.