H καταιγίδα των φωτογραφιών του Franck Bohbot από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, θυμίζουν το διήγημα του Μπόρχες για τη Βιβλιοθήκη της Βαβέλ. Το φωτογραφικό του έργο House Of Books μαγεύει με την ομορφιά, τη δύναμη και την ιερότητα σχεδόν που αναβλύζουν αυτές οι εντυπωσιακές βιβλιοθήκες.
(Biblioteca Vallicelliana, Ρώμη)
Ο Γάλλος φωτογράφος κατορθώνει μέσω του φακού του να αναδείξει μια διάσταση καθοριστική: οι βιβλιοθήκες δεν είναι απλά κτήρια, απλοί χώροι, είναι παλάτια της γνώσης. Μοναδική αρχιτεκτονική, γαλήνη, και εκατομμύρια ράχες βιβλίων : μια σύνθεση γνώσης και εικαστικής αξίας. Ο Bohbot θέλει να μας συστήσει βιβλιοθήκες που ίσως ήδη γνωρίζουμε, αλλά με μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στην ατμόσφαιρα, τα χρώματα, τη σύνθεση.
(Bibliothèque du Sénat, Παρίσι)
«Εχει σχέση με τη δύναμη της γνώσης» είπε στον The Independent. «Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από τη γνώση στον κόσμο, μετά φυσικά την υγεία. Η γνώση σημαίνει ότι μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλο, να πούμε τις ιστορίες μας και να τις αρχειοθετήσουμε».
(Bibliothèque Interuniversitaire de la Sorbonne, Παρίσι)
Η λέξη δέος ταιριάζει απόλυτα στις εικόνες που βλέπουμε εδώ. Εικόνες που αποθεώνουν τους αρχιτέκτονες των βιβλιοθηκών και αποτίουν φόρο τιμής στα βιβλία. Ο Bohbot μπορεί θαυμαστά να αποτυπώνει χώρους αναδεικνύοντας αξίες και συνθήκες – δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο φωτογραφικό του πρότζεκτ αφορούσε πισίνες, θέατρα, δρόμους πόλεων, μπαρ, σταθμούς τρένων κ.ο.κ.
( Bibliothèque Sainte Geneviève, Παρίσι)
Ο Γάλλος φωτογράφος, ζει στη Νέα Υόρκη και είναι επηρεασμένος από τον φωτογράφο Arnold Newman, τον Ιταλό καλλιτέχνη Luigi Ghirri,τον φωτογράφο αρχιτεκτονημάτων Julius Shulman και τον κινηματογραφιστή Gordon Willis.
(BNF Site François Mitterrand, Παρίσι)
Πως περιγράφει ο ίδιος τις φωτογραφίες του ο πολυβραβευμένος δημιουργός: «Στιγμές μοναξιάς, ευτυχίας και πόνου».
(Bibliothèque Mazarine, Παρίσι)
Boston Public Library, Boστώνη
Biblioteca Angelica, Ρώμη
Bibliothèque Nationale de France, Παρίσι