Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η γυναίκα που αναζητά όλη η Γαλλία, φαίνεται πως κατάφερε να διαφύγει στη Συρία μέσω της Τουρκίας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη μυστηριώδη σχέση της με τον Κουλιμπαλί.
Το 2010 η Αστυνομία είχε βρει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών για Καλάσνικοφ και ΑΚ47, καθώς και μία μηχανή μέτρησης χρημάτων στο διαμέρισμα της Μπουμεντιέν και του Κουλιμπαλί στο Παρίσι.
Τις επόμενες τέσσερις ημέρες η Αστυνομία ανέκρινε την νεαρή Αλγερινή για τις απόψεις τις σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, για τους φίλους του άντρα της και το αν είχε πρόσβαση σε όπλα. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερη.
Πλέον, η Αστυνομία υποψιάζεται ότι εισήγαγε αυτόματα όπλα από την ανατολική Ευρώπη στη Γαλλία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις όπως αυτή στο Charlie Hedbo και στο εβραϊκό παντοπωλείο.
Οσο για τη σχέση της με τον Κουλιμπαλί, φαίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού η ίδια παραδέχεται ότι δεν την άφηνε να βγει από το σπίτι παρά μόνο για να κάνει ψώνια. Το 2010, ωστόσο, είχε δηλώσει στους αστυνομικούς ότι τον εμπιστεύεται απόλυτα και πιστεύει πως ό,τι της λέει είναι το σωστό.
Επίσης, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, ο σύζυγός της δεν της είχε πει τίποτα για τις υποθέσεις του και δεν ήξερε καν τα ονόματα των φίλων του: «Έπρεπε να μένω στο δωμάτιό μου όταν έρχονταν για επίσκεψη».
Ο Κουλιμπαλί δεν είχε στενούς φίλους του και ο καλύτερος φίλος του, Αλί, πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να διαφύγει από την Αστυνομία το 2000. Όμως, όπως αποδείχθηκε, το ζευγάρι περνούσε τον χρόνο του με τον Σερίφ Κουασί και τη σύζυγό του.
Υπήρχε όμως και η αρνητική πλευρά: ο γάμος τους παραλίγο να διαλυθεί, όταν ο Κουλιμπαλί είχε ζητήσει από τον Σερίφ Κουασί, τον μακελάρη του Charlie Hedbo, να του βρει μία δεύτερη γυναίκα.
Οι απίστευτες λεπτομέρειες για τον γάμο τους αλλά και τη ζωή της Μπουμεντιέν προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες και την ανάκρισή της το 2010.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Μπουμεντιέν γεννήθηκε σε μία 7μελή οικογένεια στις 26 Ιουνίου 1988, στο προάστιο Βιλιέ σου Μαρν του Παρισιού. Εχει δύο αδελφούς και τρεις αδελφές, μία από τις οποίες ζει μόνιμα πλέον στην Αγγλία. Η μητέρα τους πέθανε όταν η Μπουμεντιέν ήταν μόλις 6 ετών και ο πατέρας της Μοχάμεντ, οδηγός ντελίβερι, τα έβγαζε πέρα με μεγάλη δυσκολία για να μεγαλώσει τα παιδιά του.
Σε ηλικία 12 ετών, όταν ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε, η Μπουμεντιέν δόθηκε για υιοθεσία, ωστόσο κατέληξε να μεταφέρεται από ορφανοτροφείο σε ορφανοτροφείο γιατί συχνά έμπλεκε σε καυγάδες.
Μάλιστα όπως προέκυψε από τα πρόσφατα στοιχεία, είχε ποινικό μητρώο από την ηλικία των 13 ετών, όταν χτύπησε έναν κοινωνικό λειτουργό και μία αστυνομικό. Αναγνωρίζοντας το ταραγμένο παρελθόν της, η ίδια είχε πει ότι «το Ισλάμ με έχει βοηθήσει να βρω σταθερότητα και τις απαντήσεις που χρειαζόμουν».
Η ίδια περιέγραψε τον εαυτό της ως ασκούμενη σουνίτισσα και είπε στην Αστυνομία: «Αποφάσισα να πάω πίσω στις ρίζες μου. Αγόρασα βιβλία στο Παρίσι. Διάβασα πολλά και συνειδητοποίησα ότι όλο μου το παρελθόν ήταν ένα λάθος. Είχα ένα δύσκολο παρελθόν και αυτή η θρησκεία απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μου και με ηρεμεί. Από τότε έχω προσπαθήσει να ακολουθώ τη θρησκεία όσο μπορώ και αυτό με βοηθάει να ηρεμήσω».
Είπε ότι είχε αρχίσει να φοράει το πέπλο το 2009, όταν παραιτήθηκε από μια δουλειά σε ένα σούπερ μάρκετ όπου δεν της επιτρεπόταν να το φορέσει. Στη συνέχεια, βρήκε δουλειά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Οι εικόνες της με το μπικίνι σε παραλία στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2008 είχαν τραβηχτεί πριν από τη δέσμευσή της για το Ισλάμ, εξήγησε.
Ωστόσο, οι δηλώσεις της που σοκάρουν είναι όταν δήλωσε ότι «ο νόμος της Σαρία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο» και είπε ότι πίστευε πως οι δολοφονίες της 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να είχαν γίνει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η Σαρία είναι ο νόμος του Θεού, γι' αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε εφαρμοστεί», είχε δηλώσει στην Αστυνομία.
Η ίδια μάλιστα αρνήθηκε να καταδικάσει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα, αλλά είπε ότι ήθελε να εμπλακεί σε ανθρωπιστικές προσπάθειες: «Για μένα ο πόλεμος είναι καταδικαστέος, αλλά όταν οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, σκοτώνουν αθώους ανθρώπους είναι προφανώς δικαιολογημένοι οι άντρες που παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τις γυναίκες και τα παιδιά τους».
Οταν ρώτησαν τη γνώμη της σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, εκείνη απάντησε: «Ο ΟΗΕ έδωσε στους Εβραίους που επέζησαν από την κόλαση του Ολοκαυτώματος τα πάντα. Ομως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Εβραίοι που έχουν μεγαλώσει στη χώρα τους δεν σέβονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συγχωρήστε μου την έκφραση, αλλά είναι αηδιαστικό».
Για το τζιχάντ δήλωσε ότι πιστεύει πως «το σύγχρονο τζιχάντ είναι θέλημα Θεού».