Bloomberg: Ο Ραχόι είναι το ζωντανό παράδειγμα επιτυχίας που ψάχνει ο Σαμαράς - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο Ραχόι είναι το ζωντανό παράδειγμα επιτυχίας που ψάχνει ο Σαμαράς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μαριάνο Ραχόι, καθ' οδόν προς την Αθήνα (συναντάται την Τετάρτη με τον Αντώνη Σαμαρά) δεν σκέφτεται τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δικό του... αγκάθι που λέγεται Podemos, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι το ένα μπορεί -δυνητικά- να φέρει το άλλο.

Σε μια προσπάθεια να συστρατευθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και να λειτουργήσει υπέρ του πραγματοποιεί τη σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα, έτσι ώστε να βοηθήσει να αποτραπεί η εκλογική ήττα του που μπορεί να περιπλέξει τη ζωή σε αρκετά σημεία της Ευρώπης. Κάπως έτσι σκιαγραφεί το Bloomberg τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργό με τον Έλληνα ομόλογό του. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη και σε άλλα «παρόμοια» κόμματα όπως το Sinn Fein στην Ιρλανδία και το Podemos στην Ισπανία, άρα να δημιουργηθεί θέμα με τις υπάρχουσες πολιτικές και την εστίαση της ΕΕ στη μείωση των προϋπόλογισμών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πολιτικός αναλυτής της Eurasia Group, με έδρα το Λονδίνο, Αντόνθο Ρολντάν σημειώνει: «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά κακή εξέλιξη για τον Ραχόι διότι αν τα πάει καλά, θα σηματοδοτήσει πως και το Podemos δεν είναι τόσο άσχημο όσο ισχυρίζονται κάποιοι. Αν πάει άσχημα, τότε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων στη νότια περιφέρεια».

Η γερμανική συνταγή

Κατά το Bloomberg οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα είναι ένα τεστ για τις κυβερνήσεις που συμφώνησαν και εφάρμοσαν τη γερμανικής έμπνευσης συνταγή των περικοπών των προϋπολογισμών και των μέτρων λιτότητας. Με τις εκλογές στην Ισπανία να έρχονται, στο τέλος του 2015, ο Ραχόι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση, μετά την πτώση του Podemos (κατρακύλησε στην τρίτη θέση). Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Podemos, Ινίγκο Ερεχόν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta πως η συνάντηση Ραχόι-Σαμαρά είναι μέρος του σχεδίου που έχει εκπονίσει η Μέρκελ που είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos υπόσχονται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ρίχνοντας τις ζημίες στους κατόχους του κρατικού χρέους. Μόνο που η Ισπανία δεν έχει τη δυνατότητα να ξαναζήσει το... έργο μιας κρίσης και να αποθαρρύνει τους επενδυτές, όπως το 2012, δεδομένου ότι πρέπει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν το τρέχον έτος και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τη στιγμή που ο Ραχόι έρχεται στην Αθήνα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Πέδρο Σάντσεζ του Σοσιαλιστικού Κίμματος θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και εμπειρογνώμες του Λευκού Οίκου. Ο Σάντσεζ είναι ένας εξ αυτών που προτείνουν μια χαλάρωση στους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδα να διαγράψουν τα χρέη της χώρας, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τα κρατικά ομόλογα άνω του 10%, έπειτα από πολύ καιρό.

Το παράδειγμα

Ο Ραχόι φτάνει στην Αθήνα μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης και θέλει να αποδείξει πως η συνταγή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει. Κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο των απολύσεων, τη μείωση των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάγκασε τους δανειστές να απορροφήσουν τις ζημιές στα αποθεματικά τους, από τη στιγμή που δέχθηκε το πακέτο διάσωσης της ΕΕ με σκοπό να σώσει το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας.

«Ο Ραχόι είναι πρόθυμος να παρουσιάσει την Ισπανία ως ένα παράδειγμα της επιτυχίας που μπορεί να επιτευχθεί αν ακολουθήσει κανείς τη συνtαγή των μεταρρυθμίσεων και της ενοποίησης», δήλωσε ο αναλυτής της Analistas Financieros Internacionales Νικ Γκρίνγουντ. «Η εμφάνισή του θα είναι μια δική του εκλογική στρατηγική, η οποία σκοπεύει να επικεντρωθει στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας», συμπλήρωσε.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαριάνο Ραχόι Αντώνης Σαμαράς podemos
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ