Πριν καν η Αριστερά, δια του ΣΥΡΙΖΑ, προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής την εξουσία, μια αριστερή έχει καθίσει ήδη σε υψηλή θέση ευθύνης του κράτους. Πρόκειται για τη Ρένα Δούρου που ως νέα Νομάρχης Αττικής, κατάφερε να σπάσει ένα στεγανό: μια γυναίκα και μάλιστα αριστερών φρονημάτων ανέλαβε υψηλό θώκο, αναγκάζοντας στην αρχή τους εργαζόμενους της Νομαρχίας να κρατήσουν την ανάσα τους.
Από πού θα ξεκινήσουν η 40χρονη μαχητική Δούρου; Από την ενδημική διαφθορά του δημόσιου τομέα ή από την ευνοιοκρατία που επί τέσσερις δεκαετίες έριχνε... λάδι στις ρόδες του μηχανισμού; Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Guardian συνομίλησε με τη κ. Δούρου έτσι ώστε να αποκτήσει μια αίσθηση του τι μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Για την Περιφερειάρχη Αττικής δεν υπάρχει αμφιβολία: «Η Αριστερά θα φέρει φρέσκο αέρα στην Ελλάδα», λέει με στόμφο.
Μέσω του δικού της παραδείγματος επιδιώκει να φανερώσει τη λογική του κόμματος. Δουλεύει 12 ώρες κάθε μέρα και λέει: «Το πρώτο πράγματα που ήθελα να δείξω ήταν η πίστη μου στην αξία της σκληρής δουλειάς. Δεν βρέθηκα εδώ διότι πίστεψα ότι αυτή η θέση μου ανήκει ή ότι έχω κάποιο προνόμιο. Αυτή είναι η δική μας διαφορά από τους άλλους».
Η Δούρου, καίτοι δεν μετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και τη μάχη προς τις κάλπες. Αξιωματούχοι της ΕΕ, αλλά και πρέσβεις χωρών που έχουν σχέση με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα το κατώφλι του γραφείου της. Ο Guardian αναφέρει πως όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ (μια συμμαχία πρώην σοσιαλιστών συνδικαλιστών, Μαοϊκών, Τροτσκιστών, Μαρξιστών και Πράσινων) το προβάδισμα για τις εκλογές, σε μια χώρα που έχει δεχθεί τα χτυπήματα της λιτότητας και της ύφεσης.
Ποιο είναι το χάος;
Η κ. Δούρου λέει οργισμένη: «Έρχονται εδώ και λένε αυτά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι είναι προάγγελος του χάους. Και ρωτώ: ποιο είναι το χάος; Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έγινε καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όλοι είδαμε τις πολιτικές που οδήγησαν στο χάος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει θα είναι μια ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Από την ίδρυση του σύγχρονβου ελληνικού κράτους, το 1821, δεν υπήρξε ποτέ η Αριστερά στην κυβέρνηση. Κι όμως, η Αριστερά μπορεί να φέρει μια ανάσα φρέσκου αέρα».
Έρχονται αλλαγές
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, που καθηλώθηκε από μακρόχρονη ύφεση, είναι μια συνολική αλλαγή. Αυτή είναι η άποψη που εκθέτει η κ. Δούρου. Να «επιδιορθωθεί» η ανθρωπιστική κρίση και να επιστρέψει στον πολιτισμένο κόσμο. «Η χώρα είναι σε πόλεμο. Ολοι οι φίλοι μου είναι οικονομικοί μετανάστες. Αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την ανεργία. Εμείς που μείναμε χρειάστηκε να μείνουμε αντιμετωπίσαμε ένα διμέτωπο πόλεμο. Να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα, αλλά παράλληλα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που είχε καταστραφεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε τη στιγμή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα φέρουν αλλαγές».
Από συντηρητικούς γονείς
Κατά τη συντάκτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, η Δούρου είναι η επιτομή αυτών των αλλαγών. Είναι κόρη αστυνομικού που πήγαινε στο σχολείο ξυπόλητος, γεννήθηκε στο Αιγάλεω, εκεί όπου συνεχίζει να μένει και δείχνει με καμάρι μια φωτογραφία με τη μητέρα της την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της – είναι η μόνη φωτογραφία που έχει στο γραφείο της.
«Οι γονείς μου ήταν συντηρητικοί», θυμάται, «αλλά ήταν και πολύ ανοιχτόμυαλοι και μου έδωσαν τα πάντα για να έχω μια καλή εκπαίδευση». Κάπως έτσι σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Essex της Αγγλίας. Θέλοντας να δείξει πως διαχειρίστηκαν τα κόμματα εξουσίας την περιουσία του κράτους, δίνει ως τρανό παράδειγμα το Οργουελικό κτίριο που στεγάζει τη Νομαρχία. «Δείτε αυτό το κτίριο. Είναι γελοίο! Μόλις μπορέσουμε, θα φύγουμε από εδώ. Το ενοίκιο κοστίζει στο κράτος περίπου 80.000 ευρώ το μήνα και στεγάζει μόλις 100 από τους 2.200 εργαζόμενους της Νομαρχίας».
Η Δούρου αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει τις ριζικές αλλαγές στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας. Η πρώτη προτεραιότητά της είναι να ανεβάσει τις δαπάνες για κοινωνική πρόνοιας από τα 1,9 εκατ. ευρώ στα 13,5 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα επιπλέον χρήματα και σε συνεργασία με την εκκλησία θα δημιουργηθούν «τράπεζες φαγητού» και υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, ενώ θα προσφέρεται υποστήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες, ένα πρόβλημα που έχει μεγεθυνθεί από την έναρξη της κρίσης.
Οι ενέργειές της
Η πιο αμφιλεγόμενη ενέργειά της ήταν να επανασυνδέσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε 38.000 σπίτια που είχε διακοπεί και να ακυρώσει τις συμβάσεις των «κατεστημένων συμφερόντων» στο χειρισμό των αποβλήτων. Εδώ έδωσε και μια πρόγευση για το τι πιστεύει η Αριστερά για το θέμα της αξιολόγησης των εργαζόμενων, ένα κεντρικό αίτημα της Τρόικα.
«Δεν είμαι εναντίον της αξιολόγησης, αλλά όταν αυτή προβλέπει πως το 15% αυτομάτων θα απολυθεί, τότε η αξιολόγηση είναι μια δικαιολογία για να υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας τις οποίες δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε». Λέει πάντως, πως όσοι κέρδισαν μια θέση με πλαστά πιστοποιητικά, θα φύγουν μέσω των πειθαρχικών οργάνων. Είμαι άνθρωπος του πράττειν και μπορώ να επιλέξω τις μάχες μου, αλλά όταν το κάνω θέλω να κερδίσω», λέει χαρακτηριστικά.
Η ομελέτα
Οι επικριτές της Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, οι συγκρουσιακές πολιτικές που επαγγέλλονται μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση και όχι σε συμβιβασμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και άρα άμεση επιστροφή στη δραχμή. Εκείνη απαντάει: «Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, προτιμούσε την άνεση της αντιπολίτευσης και ξέρω πολλούς ανθρώπους της άκρας Αριστεράς που με κατηγορούν για συμβιβασμό λόγω της εξουσίας. Όπως λένε, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά. Θα υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας και ο λαός θα μας κρίνει από το αποτέλεσμα».