Πώς η ακροδεξιά προσπαθεί να καπηλευθεί το μακελειό στο Charlie Hebdo - iefimerida.gr

Πώς η ακροδεξιά προσπαθεί να καπηλευθεί το μακελειό στο Charlie Hebdo

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κύμα τρόμου που άφησε 17 ανθρώπους νεκρούς στο Παρίσι έχει απλώσει μία νέα αίσθηση ανασφάλειας σε όλη την Ευρώπη. Συνάμα όμως μπορεί να αποτελέσει μία καθοριστική στιγμή για τις αντι-μεταναστευτικές, αντι-ισλαμικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς, γράφει η Washington Post.

Εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα ανεβαίνουν ραγδαία σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο έχει γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Και τώρα φαίνεται ότι η ακροδεξιά βλέπει ένα άνοιγμα στη νέα ατμόσφαιρα της αναστάτωσης, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροχρόνια κριτική κατά του Ισλάμ και τις φωνές για αυστηρότερους όρους στην ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Η τρομοκρατική βία επίσης τροφοδοτεί τους φόβους για αντίποινα ενάντια σε Μουσουλμάνους, ιδιαίτερα στη γαλλική κοινότητα των 5 εκατομμυρίων, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Μουσουλμάνοι ηγέτες αναφέρουν ότι τις ημέρες μετά από τα τρομοκρατικά «χτυπήματα» έγιναν 54 αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις, ανάμεσά τους ο ξυλοδαρμός ενός αγοριού μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της προηγούμενης εβδομάδας, όπως και πολλαπλοί εμπρησμοί σε τζαμιά.

«Φοβάμαι πολύ για το τι θα προσπαθήσει να κάνει το Εθνικό Μέτωπο», λέει η Σάρα Μπελαντάντ, μία 17χρονη Γαλλίδα Μουσουλμάνα μαθήτρια στο Παρίσι.

Εν μέσω της τραγωδίας η Μαρίν Λε Πεν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που κάποτε είχε συγκρίνει τη μετανάστευση των μουσουλμάνων στη Γαλλία με την κατοχή των Ναζί- αδιάκοπα επαναλαμβάνει το μήνυμα ότι οι Γάλλοι πρέπει να σταματήσουν να είναι οι «άγγελοι». Οταν τηνς απαγόρευσαν να πάρει μέρος στην ιστορική πορεία στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή, προτίμησε να διοργανώσει τη δική της πορεία στο νότο της Γαλλίας.

«Αυτό είναι το σημείο καμπής για τον ανοιχτό διάλογο», είπε η Λε Πεν σε συνέντευξη τη Δευτέρα. «Αν μετά από αυτές τις επιθέσεις οι πολιτικοί διακόψουν κάθε πιθανότητα διαλόγου για αυτά τα θέματα, τα θύματα θα έχουν πεθάνει δύο φορές», πρόσθεσε.

Δεν είναι η μόνη. Τις ημέρες μετά από τις επιθέσεις, από την Ισπανία έως τη Γαλλία και τη Γερμανία η ακροδεξιά έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Και μπορεί η προσπάθειά τους να αποδίδει.

Στη Γερμανία, το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida, του οποίου η ενίσχυση προκαλεί ανησυχία στους Γερμανούς πολιτικούς, έχει διοργανώσει αρκετές πορείες από τον Οκτώβριο. Στη μεγαλύτερη, στη Δρέσδη, 25.000 διαδήλωσαν κατά του Ισλάμ το βράδυ της Δευτέρας. Ηταν 7.000 περισσότεροι από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Και σχεδιάζουν να κάνουν αντίστοιχες διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Δανία.

Οι διαδηλώσεις με το αντίθετο μήνυμα ήταν μεγαλύτερες σε κάποιες πόλεις, ιδιαίτερα στο Βερολίνο. Αλλά, υπογραμμίζοντας τη γενικότερη αίσθηση συναγερμού, η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να δώσει το παρών σε πορεία που διοργανώθηκε από Μουσουλμανικές ομάδες σήμερα στο Βερολίνο, προκειμένου να προωθηθεί η θρησκευτική ελευθερία και ανοχή.

Ακόμη κι αν οι Ισλαμιστές που έκαναν τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν γεννημένοι στη Γαλλία με αφρικανική καταγωγή, τα περιστατικά έχουν ερμηνευθεί από κάποιους σαν πρόβλημα που πηγάζει από τη μετανάστευση. Στην Ισπανία, ο Μανουέλ Καντουέλα, ηγέτης του Democracia Nacional, ζήτησε να υιοθετηθεί νέα «πολιτική απελάσεων», σε ανάρτησή του στο Facebook, συμπληρώνοντας «Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».

Στη Βρετανία, ο ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, κατηγορήθηκε για απρεπή πολιτική στάση γιατί λίγο μετά από το μακελειό στο Charlie Hebdo απόδωσε την επίθεση στην πολιτιστική πολυμορφία πόλεων όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Δημοσκόπηση της επόμενης ημέρας από το YouGov έδειξε άνοδο της δημοτικότητάς του κατά 4%.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία ρίχνουν «νερό στο μύλο της αντι-μουσουλμανικής δεξιάς στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Χέσλερ, ειδικός των ακροδεξιών κινημάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Ντίσελντορφ.

Προς το παρόν στη Γαλλία, φαίνεται να επικρατεί κυρίως η αίσθηση της εθνικής ενότητας, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι πολίτες όλων των φυλών και θρησκειών έδωσαν βροντερό παρών στους δρόμους της χώρας την Κυριακή. Πολλοί όμως προειδοποιούν ότι αυτό το συναίσθημα μπορεί γρήγορα να ξεθωριάσει.

Ο Φρανσουά Ολάντ, μετά από την πτώση της δημοτικότητάς του σε τραγικά επίπεδα τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται να ενισχύεται από την κρίση. Το στιγμιότυπο που αγκαλιάστηκε με έναν γιατρό που περιέθαλψε τα θύματα φαίνεται πως συγκίνησε το έθνος, ενώ η απόφασή του να βγάλει στους δρόμους 10.000 στρατιώτες για την προστασία εβραϊκών σχολείων και ναών έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά το θέμα.

«Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε ό,τι έπρεπε να γίνει», είπε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Ομως αμφότεροι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δύσκολες ερωτήσεις για το πώς προέκυψε τέτοιο τραγικό κενό ασφάλειας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την Λε Πεν η οποία- ακόμη και πριν από τις επιθέσεις- ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Το κόμμα της ήταν πρώτο στις δημοτικές εκλογές πέρυσι και εμφανίζεται πολύ δυναμικό στις δημοσκοπήσεις. Φιλοδοξία της είναι να πετύχει το 2017 ότι ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λε Πεν, δεν κατάφερε ποτέ: να αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες. Αλλά κάποιοι, τονίζουν ότι ίσως αυτές αυξάνονται. Σε συνέντευξή της στην Washington Post τη Δευτέρα ζήτησε να γίνουν μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανάμεσά τους η διακοπή της χρηματοδότησης των «ριζοσπαστικών» τζαμιών και Ισλαμικών ενώσεων και αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών ασφάλειας. Για να παρακολουθείται το κίνημα των τζιχαντιστών, είπε, η Γαλλία πρέπει γρήγορα να αποκαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορα, αναστέλλοντας τη συνθήκη Σέγκεν. «Πρέπει να σβήσουμε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στην περιοχή μας», τόνισε και ζήτησε αλλαγή της νομοθεσίας στο μεταναστευτικό.

Η Λε Πεν προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του Εθνικού Μετώπου σε ένα κόμμα «ήπιας» άκρας δεξιάς, παίρνοντας αποστάσεις από τον πατέρα της, που είναι γνωστός για τη ρητορική του μίσους ιδιαίτερα απέναντι στους Εβραίους. Μάλιστα, τη Δευτέρα δήλωσε ότι οι Γάλλοι Εβραίοι υπηρετούνται καλύτερα από το Εθνικό Μέτωπο και υποστήριξε ότι το κόμμα της είναι ενάντια στον αντι-σημιτισμό στη Γαλλία, ο οποίος- όπως είπε- είναι προϊόν των προαστίων που κατοικούνται σε μεγάλο βαθμό από νεαρούς μουσουλμάνους.

«Για πολλά χρόνια, το Εθνικό Μέτωπο ήταν το μόνο κόμμα που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και δεν εισακούστηκε», πρόσθεσε. Τώρα, ελπίζει ότι αυτό θα γίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν Charlie Hebdo
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ