Ανοιξε για τα καλά η συζήτηση για την αναγκαιότητα «κουρέματος» του ελληνικού Χρέους και μάλιστα επί γερμανικού εδάφους, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ακόμα κι αν το εξετάσει κανείς από την πλευρά του κόστους εξυπηρέτησης του, δηλαδή των ετήσιων δαπανών για τόκους, οι οποίες σύμφωνα με τους «σκληρούς» των Βρυξελλών και του Βερολίνου δεν είναι απαγορευτικές.
Σύμφωνα με την Die Zeit «ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», σημειώνοντας ότι πλέον και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο, παρά το ότι το "κούρεμα" συνεπάγεται απώλεια δισεκατομμυρίων για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Αυτό που επισημαίνει, μάλιστα, η εφημερίδα, είναι ότι το αίτημα για "κούρεμα" δεν έχει πια υποστηρικτή μόνο τον Α. Τσίπρα, αφού τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνται ασυνήθιστες συμμαχίες εντός της Γερμανίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), οι οποίοι τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες υπέρ ενός νέου "κουρέματος" του ελληνικού Χρέους, αν και ο επικεφαλής του IfO έχει συνδέσει αυτή τη λύση με την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.
Η Die Zeit αγγίζει και το θέμα του θεωρητικά χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δυσθεώρητου ελληνικού Χρέους, επισημαίνοντας το αυτονόητο. Ότι δηλαδή εάν αλλάξει η τάση στα επιτόκια, τότε αυτό το κόστος θα καταστεί ασήκωτο. «Τα φθηνά δάνεια δεν αποτελούν διαρκή λύση», εκτιμά η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των δανείων -όπως τα δισεκατομμύρια από τον μηχανισμό σταθερότητας EFSF- μπορεί να είναι τώρα εξαιρετικά φθηνά. Ωστόσο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα βάση συμφωνιών με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα -εξαιρετικά χαμηλά αυτό το διάστημα- επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα απειληθεί σοβαρά. «Ειδικοί επιμένουν σε νέα απομείωση του χρέους και επειδή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ακινητοποιήσει για χρόνια την Ελλάδα. (.) Το "κούρεμα" θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη δυσχερή διαδικασία», σημειώνει κλείνοντας η Die Zeit.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της η επίσης γερμανική FAZ είχε εκτιμήσει ότι εάν το ελληνικό Χρέος "κουρευτεί" στο 90% από 175% που είναι σήμερα, αυτό θα έχει ένα κόστος περίπου 40 δισ ευρώ για τους Γερμανούς, ενώ μια χρεοκοπία θα στοίχιζε πάνω από 80 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους από το ΔΝΤ, για να υποχωρήσει αυτό στα επίπεδα του 117% του ΑΕΠ το 2022 θα απαιτηθούν ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3% κατά μέσο όρο και πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση