Κλασική ελληνική κουζίνα, στα καλύτερά της!
Οσο λίπος κι αν έχει, όσο κι αν μας πειράζει στη χοληστερίνη, το αρνίσιο μπουτάκι μας θα το φάμε! Εχει δυό-τρία μυστικά στο ψήσιμό του για να μη μυρίζει «αρνίλα» και για να είναι πραγματικά μαλακό και απολαυστικό. Σας τα δίνω.
Υλικά
- 1 μπούτι αρνίσιο περίπου 2 ως 2,5 κιλά
- 5 κλωνάρια δενδρολίβανο
- 5-8 σκελίδες σκόρδο
- Πατάτες σκληρές για φούρνο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καλό είναι να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει το περισσότερο δέρμα και λίπος
Να μείνει κάπως έτσι, γυμνό από λίπος, καθαρό κρέας
![Aρνίσιο μπούτι στο φούρνο -Η ήρεμη δύναμη | iefimerida.gr 0](/sites/default/files/styles/in_article/public/2015-01/gigot-d-agneau.jpg?itok=Gjtbj0fp)
- Βγάζουμε από το ψυγείο το μπούτι 2 ώρες νωρίτερα
- Ανάβουμε το φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς
- Τρίβουμε παντού καλά το μπουτάκι με αλάτι και πιπέρι
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες και χώνουμε μέσα σκόρδο και δενδρολίβανο
- Βάζουμε το μπούτι σε βαθύ ταψί
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
- Το τοποθετούμε στο φούρνο να ψηθεί για 1 ώρα
- Το γυρίζουμε μια φορά από την άλλη μεριά, το ξανασκεπάζουμε
- Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στις πατατούλες, κάνουμε ένα έντονο μασάζ με τα χέρια, να πάρουν παντού
- Τις προσθέτουμε στο ταψί με το μπούτι
- Προσθέτουμε λίγο νεράκι
- Αφήνουμε να ψηθεί με αλουμινόχαρτο ακόμη 1 ώρα
Τρία μυστικά
- Ο καλύτερος φίλος του αρνιού είναι το δενδρολίβανο γιατί σκεπάζει τη μυρωδιά του αρνιού!
- Δεν βάζουμε ελαιόλαδο σε αυτό το φαγητό, έχει πολύ λίπος
- Θέλω να σας πω ότι οι Γάλλοι τρώνε το αρνίσιο μπούτι ροζέ. Το ψήνουν χωρίς πατάτες, συνολικά 45-50 λεπτά. Δοκιμάστε το, αν σας αρέσει το κόκκινο κρέας, είναι λουκούμι!
Σκόρδο άφθονο, δενδρολίβανο άφθονο, γιατί όχι και βάγια με λίγη πάπρικα. Φεύγουν οι μυρωδιές
![Aρνίσιο μπούτι στο φούρνο -Η ήρεμη δύναμη | iefimerida.gr 1](/sites/default/files/styles/in_article/public/2015-01/gigot1.jpg?itok=-qBAdc-O)
Εμείς οι Ελληνες θέλουμε το μπούτι αρνιού καλοψημμένο:
![Aρνίσιο μπούτι στο φούρνο -Η ήρεμη δύναμη | iefimerida.gr 2](/sites/default/files/styles/in_article/public/2015-01/gigot5.jpg?itok=nbrHseZP)
Οι Γάλλοι το προτιμούν ροζέ, χωρίς πατάτες. Το συνοδεύουν με πράσινα φασολάκια βουτύρου ή βραστές πατατούλες.
![Aρνίσιο μπούτι στο φούρνο -Η ήρεμη δύναμη | iefimerida.gr 3](/sites/default/files/styles/in_article/public/2015-01/gigot-d-agneau-aux-aromates.jpg?itok=xn0fhYFo)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο