H άνοδος των κομμάτων που αντιμάχονται τη λιτότητα στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι «καλά νέα για την Ευρώπη» υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο διάσημος Γάλλος αριστερός οικονομολόγος Τομά Πικετί.
Ο συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» επισημαίνει σε κοινή του τηλεοπτική συνέντευξη με τον αρχηγό του ισπανικού αριστερού κόμματος Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, η οποία θα προβληθεί στις 18 Ιανουαρίου, ότι οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα των «απίστευτων» προσπαθειών να εξαναγκαστούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να πληρώσουν τα χρέη τους πάρα πολύ γρήγορα.
ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Απλώς θέλουν για διαφορετική Ευρώπη
Παράλληλα, ο Πικετί τονίζει ότι «η γαλλική ακροδεξιά είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποδέμος, που είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα τα οποία θέλουν να χτίσουν μια διαφορετική Ευρώπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται μια δημοκρατική Ευρώπη, κάτι που έχουμε όλοι ανάγκη
Ειδικά για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος οικονομολόγος αναφέρει: «Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς να υποστηρίξεις ότι οι πολιτικές του δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο θα έπρεπε, αλλά πρέπει να του προσφέρεις την στήριξή σου γιατί θέλει να χτίσει μια δημοκρατική Ευρώπη, αυτό δηλαδή που όλοι έχουμε ανάγκη».
Οι πολιτικές λιτότητας είναι μια αποτυχία
Στη διάρκειας μίας ώρας τηλεοπτική συνέντευξη, ο Guardian αναφέρει σε άρθρο του πως ο Τομά Πικετί περιέγραψε τις πολιτικές λιτότητας ως μια «αποτυχία».
Οσο για το Ποδέμος, είπε ότι η ατζέντα του περιστρέφεται γύρω από το βασικό εισόδημα όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και την αναδιάρθρωση του χρέους, μια πολιτική που έχει δεχθεί επικρίσεις από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Το χρέος της Γερμανίας μετά τον πόλεμο ήταν 200% του ΑΕΠ. Είναι ιστορική αμνησία να απαιτείς από την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος μέχρι και την τελευταία δεκάρα
Παράλληλα, κατέδειξε ότι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας άγγιζε το 200% του ΑΕΠ τους, «όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε πουθενά άλλου τέτοιο δημόσιο χρέος». «Είναι απίστευτο», είπε ο Πικετί, «είναι μια πράξη ιστορικής αμνησίας να λες στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ότι πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το χρέος τους, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, με 0 πληθωρισμό».
Οι πολιτικές λιτότητας αφάνισαν την ανάπτυξη
Ο Γάλλος οικονομολόγος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αποτινάξουν από πάνω τους τα ελλείμματα υπερβολικά γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι «οι πολίτες να υποφέρουν από τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Είναι καλό να μειώνονται τα ελλείμματα, αλλά με ανάλογο ρυθμό με την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο εδώ η ανάπτυξη αφανίστηκε».
Λύση είναι να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πικετί υπερασπίστηκε μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό ευρωκοινοβούλιο το οποίο θα επιτηρεί τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, προτείνουν τη δημιουργία «ενός πραγματικού ευρωκοινοβουλίου», η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συμβαδίσει με την πρότασή τους, ανέφερε Γάλλος οικονομολόγος.
Για την ιστορία, η συνέντευξη έβγαλε και την είδηση, την οποία την αποκάλυψε ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, ότι ο Πικετί συμφώνησε να είναι ανεπίσημα σύμβουλος για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής του Ποδέμος.