Αρθρο του Τσίπρα στην Die Welt: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει την Ευρώπη - iefimerida.gr

Αρθρο του Τσίπρα στην Die Welt: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει την Ευρώπη

(EUROKINISSI/ ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, για τα σενάρια περί Grexit έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, στο οποίο δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει την Ευρώπη.

«Το κόμμα μου δεν είναι τέρας, ούτε απειλή για την Ευρώπη, αλλά το αντίθετο. Είναι η φωνή της λογικής, που θα αφυπνίσει την Ευρώπη από το λήθαργο», γράφει ο κ. Τσίπρας, που στη συνέχεια επιτίθεται στη «μειοψηφία γύρω από τη συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία και το λαϊκιστικό Τύπο», η οποία συνεχίζει να επιμένει στις ανοησίες για το Grexit. «Αλλά όπως και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί στο άρθρο του τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει να προσφέρει κανένα άλλο πρόγραμμα πέρα από την αποτυχημένη λιτότητα και υπογραμμίζει ότι θα εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», προκειμένου «να πληρώσει επιτέλους η οικονομική ολιγαρχία».

Στόχος δεν είναι η επιστροφή στο στάτους του 2009, λέει, αλλά να αλλάξουν όλα όσα οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας. «Πελατειακές σχέσεις, φοροαποφυγή, μαύρη αγορά, παράνομο εμπόριο βενζίνης και τσιγάρων είναι μόνο ορισμένα στοιχεία ενός συστήματος εξουσίας που κυριάρχησε επί μακρόν και κατέστρεψε τη χώρα» λέει και παραπέμπει στις αρχαιοελληνικές τραγωδίες, σημειώνοντας ότι μετά την ύβρη, έρχονται η νέμεσις και η κάθαρσις.

Για το ζήτημα του χρέους υποστηρίζει ότι δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ευρώπη πρέπει να έχει τη «βούληση να βρει μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει, είναι ένα δραστικό κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή του, ενώ το εναπομείναν χρέος θα αποπληρώνεται μόνον στον βαθμό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα «πολύτιμα κίνητρα ανάπτυξης».

Ακόμη, επικρίνει τον κ. Σαμαρά που υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, διότι με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει, περιορίζει τον ορίζοντα των μεταρρυθμίσεων και κλείνει τον δρόμο στη διαπραγμάτευση. «Οταν κάποιος πιστεύει και λέει ότι η μέχρι τώρα πολιτική είναι "success story", τι απομένει προς συζήτηση;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας.

«Οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την κατάρρευση του ευρώ, αλλά τη διάσωσή του», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του, στο οποίο κάνει αναφορά για σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της Ευρώπης. Από τη μία είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αν λειτουργούν οι κανόνες και οι αρχές που συμφωνήθηκαν κάποτε, αυτοί πρέπει να τηρηθούν. Και από την άλλη είναι η στρατηγική της διάσωσης του ευρώ με το όποιο κόστος, την οποία εφαρμόζει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Νομίζω ότι η δεύτερη θα επικρατήσει», καταλήγει ο κ. Τσίπρας. «Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα του Σοφοκλή, που μας δίδαξε με την ''Αντιγόνη'' ότι υπάρχουν στιγμές που ύψιστος νόμος είναι η δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ