Στην πολιτική της αλήθειας γύρω από το χρέος, τη βιωσιμότητα του και τις επιλογές της χώρας απέναντι στους δανειστές, αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη διακαναλική του συνέντευξη την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι «το χρέος το 2009 ήταν μη βιώσιμο- μη εξυπηρετήσιμο. Έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση από το 2010 αλλά η ΕΚΤ δεν άφηνε περιθώριο». Διευκρίνισε ότι το 2011, οπότε και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, έγινε κούρεμα του χρέους ύψους 116 δισ. σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να σπάσει η λογική της "μη παρέμβασης". Αναφέρθηκε πώς με αυτές τις συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε στο κούρεμα 53,5%, το οποίο σε όρους καθαρής αξίας ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία.
Εξήγησε ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη επέμβαση ήταν η αναδιάρθρωσή του, καθώς το χρέος έφυγε από τους ιδιώτες και πήγε σε κυβερνήσεις και κράτη. Εξήγησε γιατί πλέον τεχνικά το χρέος είναι βιώσιμο: "γιατί πληρώνουμε τόκους μόνο το 40% αυτού που πληρώναμε το 2010".
Υπενθυμίζοντας την δέσμευση των εταίρων για περαιτέρω διευθέτηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς θέλουμε βιωσιμότητα για 30-50 χρόνια. Οι εταίροι περιμένουν να συμφωνήσουμε για περαιτέρω διευθέτηση όπως την επέκταση της εξόφλησης, ακόμα μικρότερα επιτόκια, την επιστροφή κερδών από τις τράπεζες κρατών μελών, κ.α.". Ουσιαστικά έκανε λόγο για ένα διαρκές κούρεμα, όχι με μονομερείς ενέργειες, αλλά με μεθοδικότητα και σταθερή πολιτική διεκδικήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Όλα αυτά τα μέτρα συνιστούν "κούρεμα" και μάλιστα μεγάλο γιατί επηρεάζουν την καθαρή αξία του".
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε με σαφές πολιτικό νόημα ότι "στο θέμα του χρέους δεν θα αφήσουμε να γίνουν τσαπατσουλιές, επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί και ψευτολεβεντιές".