Eπιτυχημένες, με σημαντική καριέρα σε εντελώς διαφορετικούς τομείς, τέσσερις δυναμικές γυναίκες θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού, κάνοντας τη διαφορά.
Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων και κυρίως το όνομα του επικεφαλής, που κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό στη Σεβαστουπόλεως, αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr θέλουν στο Επικρατείας την εκδότρια Αναστασία Λαμπρία, τη βυζαντινολόγο καθηγήτρια στο Harvard Ιόλη Καλαβρέζου, την ογκολόγο Αννα Ευφραιμίδου και τη Γιούλη Μενουδάκου, συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσων.
Γιούλη Μενουδάκου
Γέννησε ανήμερα των ευρωκλογών και όλοι στο Ποτάμι θεωρούν ότι το μωρό της είναι το γούρι του κόμματος. Η 36χρονη Γιούλη Μεναδάκου από το 2003 εργάζεται ως συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με προτεραιότητά της τη δικαιότερη κατανομή και την καλύτερη επιβίωση μοσχευμάτων και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού αντιστοίχισης μοσχευμάτων-ληπτών με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Πάντειο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών. Συμμετείχε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού χάρτη Προνοιακών Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και στην υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Έχει εργαστεί σε κέντρο εκπαίδευσης παιδιών με αυτισμό, ενώ έχει οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, σχολεία, συλλόγους εθελοντών και αιμοδοτών.
Αναστασία Λαμπρία
Η εκδότρια του Ποταμού, κόρη του Τάκη Λαμπρία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Το διδακτορικό της δεν το τελείωσε ποτέ. Από το 1980, παράλληλα με τις σπουδές της και μέχρι το 2000 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά (Μεσημβρινή, Τέταρτο, Το Βήμα). Από το 1985 έως το 1994, με μικρά διαλείμματα, εργάστηκε στο εκδοτικό τμήμα του Βιβλιοπωλείου της Εστίας. Από το 1995 διευθύνει τις εκδόσεις Ποταμός.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και πίστεψε ότι ξεμπέρδεψε με τη δημοσιογραφία στην αρχή της νέας χιλιετίας. To Protagon την έκανε να την ξανασυμπαθήσει. Παιδί της είναι και το σάιτ bostanistas.
Έχει στο ενεργητικό της δύο γάμους, δύο κόρες και μια σειρά από διακρίσεις στον τομέα: εμμονές, τύψεις, γρήγορες αποφάσεις. Ο Προυστ (ο ένας και όχι οι επίγονοι) άλλαξε τη ζωή της στα 17, η μαγειρική στα 27, η εξαντλητική δουλειά στα 37, η κηπουρική στα 47. Αγαπάει τους φίλους της και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εργασία προάγει τον άνθρωπο.
Ιόλη Καλαβρέζου
Καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει διδάξει στην Καλιφόρνια στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και είναι μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον και του Ινστιτούτου Κύπρου. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Berkeley όπου πήρε και το διδακτορικό της. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται κυρίως σε θέματα πολιτικής ιδεολογίας στην αυτοκρατορική και κοσμική τέχνη και ιδιαίτερα στον κόσμο της γυναίκας του Βυζαντίου. Στόχος της είναι να συνεισφέρει - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - τις γνώσεις και τη διοικητική της πείρα σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας.
Αννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου
Διευθύντρια επί 25ετίας του τμήματος Ογκολογίας-Παθολογίας του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, εργάζεται ως διευθύντρια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Πρώτη Ελληνίδα γιατρός που αναγνωρίστηκε ως Ογκολόγος-Παθολόγος και ιδρυτής της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού στην Αθήνα. Μετά τη θητεία της σε ιατρικά ιδρύματα των ΗΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα και υπήρξε μέντορας πολλών ειδικευόμενων ιατρών, ενώ υπήρξε πρωτοπόρα στη δημιουργία κλινικού προγράμματος εκπαίδευσης και έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού. Εργάζεται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τον καρκίνο και τον εναρμονισμό με διεθνείς πρακτικές και οδηγίες. Για το πολύπλευρο έργο και την κοινωνική της προσφορά βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.