Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού, ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μετείχαν σε ένα ειδικό μνημόσυνο για τους 4 νεκρούς του εβραϊκού παντοπωλείου. Η ανησυχία μεγαλώνει στην εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας.

Τα μέτρα ασφαλείας στη μεγάλη συναγωγή του Παρισιού όπου έγινε το μνημόσυνο ήταν ασυνήθιστα και ποτέ δεν είχαν αναπτυχθεί τόσες αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμη και οι προσωπικότητες, όπως ο ραβίνος Moshe Lewin, πρώην υπουργοί και ο πρόεδρος της προτεσταντικής εκκλησίας της Γαλλίας Laurent Schlumberger αναγκάστηκαν να δώσουν μάχη για να φτάσουν στο εσωτερικό της συναγωγής.

Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Παρών ήταν και ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Παρών και ο μουσουλμάνος ιμάμης του Ντρανσί της Γαλλίας Hassen Chalghoumi. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του Φρανσουά Ολάντ, ενώ όταν μπήκε στη συναγωγή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου οι παριστάμενοι φώναξαν «Το Ισραήλ θα ζήσει!». Στην πρώτη σειρά οι οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Δύο από τους νεκρούς του εβραϊκού παντοπωλείου:

Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι όμηροι φυγαδεύονται από το παντοπωλείο:

Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας βγαίνει τραυματισμένη από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα, αφού θεωρείται δεδομένο ότι η επίθεση του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπαλί είχε στόχο ένα εμπορικό κατάστημα που απευθύνεται σε Εβραίους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του εβραϊκού συμβουλίου της Γαλλίας Joël Mergui υπενθύμισε τα δράματα που πέρασε ο εβραϊκός λαός στην ιστορία του και ειδικά στη Γαλλία. «Οι Εβραίοι αγαπούν τη Γαλλία. Δεν πρέπει να την εγκαταλείψουν επειδή φοβούνται, πρέπει να αποφασίσουν με την καρδιά τους», είπε. Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας ευχαριστεί με τον τρόπο του τη χώρα και την κυβέρνηση. «Η Γαλλία βρήκε στις 11 Ιανουαρίου 2015 τις αξίες που την κάνουν φάρο του κόσμου. Η Γαλλία είναι η ελπίδα μας», ανέφερε.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν δύο γυναίκες, η μία μουσουλμάνα και η άλλη Εβραία, άναψαν μαζί τα 17 κεριά που αντιστοιχούν στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Είναι η Latifa Ibn Ziaten, η μητέρα ενός νεαρού μουσουλμάνου που είχε δολοφονηθεί σε προηγούμενη επίθεση ισλαμιστών στην Τουλούζ, και η Eva Sandler, η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά στην ίδια δολοφονική επίθεση.

Τρέμουν οι Εβραίοι του Παρισιού μετά τη σφαγή στο εβραϊκό παντοπωλείο [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υπενθύμισε ότι η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν έναν κοινό εχθρό, τον φανατικό ισλαμισμό. «Ο φανατικός ισλαμισμός θέλει την καταστροφή του Ισραήλ από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ανοίγει την αγκαλιά του σε όσους Εβραίους της Γαλλίας θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή φοβούνται για τη ζωή τους.

Απευθυνόμενος στους γονείς μαθητών ενός εβραϊκού σχολείου στο νότιο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα.

Η ανακοίνωσή του γίνεται μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προς τους ηγέτες της γαλλοεβραϊκής κοινότητας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εβραϊκά ιδρύματα στη χώρα και αν χρειαστεί θα αναπτύξει και στρατό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ